HvA-studente Larissa Klaassen wereldkampioen

Aangepast baanwielrennen met pilote Haliegh Dolman

21 mrt 2016 12:36 | Afdeling Communicatie

Het is Larissa Klaassen gelukt. De zo goed als blinde HvA-student informatica veroverde zaterdag 19 maart 2016, samen met haar pilote Haliegh Dolman, een gouden medaille bij het WK aangepast baanwielrennen in het Italiaanse Montichiari.

Exact een jaar geleden, tijdens het WK van 2015, raakte Larissa Klaassen na een valpartij ernstig geblesseerd. Ze moest meerdere keren onder het mes en was maandenlang bezig met revalideren. Getuige haar optreden van afgelopen zaterdag is ze alleen maar sterker uit die periode gekomen. De tijd die Larissa en Haliegh tijdens de 1 kilometer tijdrit wisten neer te zetten - 1:06.095 - was ruim drie seconden sneller dan de tijd die ze in 2015 klokte, een dag voordat ze zo hard viel. Die tijd was destijds goed voor zilver.

Het was tevens, met nog één rit te gaan, de snelste tijd van de dag. Alleen de Britse tandem van Sophie Thornhill en Helen Scott kon nog roet in het eten gooien. De regerend wereldkampioenes maakten hun reputatie waar en doken vroeg in de race onder de tijd van Larissa en Haliegh. In de tweede helft van de race beten de Britten hun tanden echter stuk op de Nederlandse tijd.

Rio de Janeiro

Een dag later veroverde het Nederlandse duo ook nog een bronzen medaille, op het onderdeel sprint. Voor Larissa en Haliegh zijn de medailles belangrijke mijlpalen op weg het absolute hoofddoel van dit jaar: de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Ook daar hopen de twee een gouden medaille te veroveren.

Bron: Folia