Hogeschool van Amsterdam

Liesblessures terugdringen in het profvoetbal

4 jul 2014 09:00 | Afdeling Communicatie

De uitschakeling van Nigel de Jong op het WK betekent een klap voor Oranje. Dit voorval staat niet op zichzelf: liesblessures komen in het betaald voetbal steeds vaker voor. De Hogeschool van Amsterdam start daarom in samenwerking met TNO en twaalf Nederlandse profclubs het project Groin Injury Prevention (GRIP). Dit project ontving vandaag een RAAK-MKB-subsidie van 3 ton van Stichting Innovatie Alliantie voor de komende twee jaar.

Liesblessures komen in het betaald voetbal op grote schaal voor. Het gaat vaak om hinderlijke en soms zeer langslepende blessures. De kans op een nieuwe liesblessure is daarbij groot. HvA-lector Sportzorg Janine Stubbe schreef het GRIP projectvoorstel samen met Igor Tak en Rob Langhout, fysiotherapeuten/onderzoekers en Anne-Marie van Beijsterveld, onderzoeker van TNO. Stubbe leidt het onderzoek: ‘Over het waarom spelers geblesseerd raken en een optimale, dus tijdige en veilige terugkeer op het veld is nog veel te weinig bekend.’

GRIP-onderzoek van start

In samenwerking met de KNVB, clubs en fysiotherapeuten wil het HvA-lectoraat Sportzorg het return-to-play-proces verbeteren. De partners gaan in het GRIP-project vanaf 2015 de trainingsbelasting en liesblessures bij profspelers online registreren. Daarnaast wordt met fysieke testen in kaart gebracht welke spelers ‘at risk’ zijn. Eind 2016 resulteert dit in een protocol met best practices voor het behandelen van liesklachten.

Jonge spelers, kleine selectie

Hoe komt het dat liesblessures in betaald voetbal toenemen? Lector Janine Stubbe legt uit: ‘Steeds meer Nederlandse voetbalclubs zitten in financieel zwaar weer. Ze zijn genoodzaakt de selectie in te krimpen tot gemiddeld zo’n 22 spelers. Daarnaast selecteren clubs steeds vaker jonge talenten. Deze talenten zijn nog niet altijd fysiek fit genoeg om op het hoge niveau wekelijks te spelen’ Zo luidde trainer Cocu de noodklok tijdens de dramatische eerste seizoenshelft van PSV over de verjonging: slechts 2 PSV-spelers waren niet geblesseerd geweest. De kosten van salarissen die ‘wegsijpelen’ door blessures, komen in Nederland neer op 21 miljoen euro per jaar.

Voor deze RAAK-MKB-subsidie van SIA worden onderzoeksprojecten uitgevoerd door een hogeschool vanuit vragen uit het werkveld. Naast de subsidie van 3 ton vanuit SIA RAAK cofinancieren de partners ook nog 3 ton. Aan de GRIP-studie werken onder andere mee: de Hogeschool van Amsterdam ( Lectoraat Sportzorg en Lectoraat Fysiotherapie), TNO, de KNVB, Fysiotherapie Utrecht Oost, Fysiotherapie Dukenburg Nijmegen, brancheverenigingen, voetbalclubs en De Sportartsen Groep.

Dr. Janine Stubbe is lector Sportzorg bij Domein Bewegen, Sport en Voeding van de Hogeschool van Amsterdam. Binnen het lectoraat richt Stubbe zich op het voorkomen en behandelen van sportblessures.