Student voor de Stad 2014: apps, e-bikes, en voedselpakketten voor Amsterdam

13 jun 2014 11:43 | Afdeling Communicatie

Op 12 juni vond de uitreiking van de eerste Student voor de Stad-certificaten plaats. Zes derde- en vierdejaars HvA-studenten presenteerden hun projecten. Het gaat in alle gevallen om studieprojecten waarmee zij een mooie bijdrage leveren aan de stad Amsterdam en alle zes ontvingen dan ook een certificaat. Daarbovenop konden drie studenten nog een geldprijs winnen die door de gemeente beschikbaar is gesteld.

De zes studenten presenteerden hun projecten voor een jury bestaande uit HvA-rector Huib de Jong, wethouder Freek Ossel en Khashayar Ghiabi, programmamaker bij Pakhuis de Zwijger. Opvallend was de grote variëteit in de projecten. Zo ontwierp Informaticastudent Mario Boot (Informatica) een lantaarnpaal die tegelijk wifispot is, of die bijvoorbeeld de luchtvervuiling kan meten. Manon Eekelder (Media, Informatie en Communicatie) was gedurende haar stage betrokken bij het programma Straten van Amsterdam, dat iedere dag wordt uitgezonden en dat de binding van bewoners van een bepaalde straat bevordert. En student Media, Informatie en Communicatie Nour Khamis (tweede prijs) richtte tijdens zijn stage een internationaal online platform op waar innovatieve Amsterdamse bedrijven zichzelf kunnen presenteren en met potentiele werknemers in contact kunnen komen.

Witte fietsenplan

Het project van Technische Bedrijfskunde-student Sid van Wijk (derde prijs) doet denken aan het wittefietsenplan uit de jaren '60, maar dan in een moderne versie: elektrische fietsen die Amsterdammers kunnen delen om snel en makkelijk op hun plaats van bestemming te komen. De Bye-bike vervangt niet de fiets, maar de auto, de bus, de scooter en de taxi.

Voedselpakketten in december

Bouchra El Zrak (studente Maatschappelijk werk en Dienstverlening) werkte aan een minder technisch, maar zeker zo relevant project voor de stad: zij organiseerde voor Voedselbank in stadsdeel Zuidoost een Sinterklaasfeest én zorgde via een inzameling onder medestudenten en bij de plaatselijke supermarkten voor grotere voedselpakketten in de maand december.

Winnaar van de middag

De winnaar van de middag was Benny Stapel, student Communication en Multimediadesign, die de app Explore heeft bedacht en ontwikkeld. Met deze app kunnen toeristen verrassende, originele plekken in Amsterdam ontdekken, reviewen en delen. Zo leren toeristen Amsterdam op een andere manier kennen en zien ze meer dan de geijkte locaties. Stapel ontving uit handen van rector Huib de Jong een cheque ter waarde van €500, beschikbaar gesteld door de gemeente Amsterdam. De jury prees alle studenten voor hun mooie en waardevolle projecten én voor de prima presentaties. De eerste editie van Student voor de Stad zit erop - een mooie traditie in wording!