Hogeschool van Amsterdam

Hema beloont vindingen studenten Product Design

6 jun 2014 09:52 | Afdeling Communicatie

Ontwerp een product voor de 27e editie van de Hema-ontwerpwedstrijd dat koken en tafelen makkelijker én mooier maakt. Deze opdracht kregen studenten van de HvA-minor ‘De kunst van het reproduceren’. Maar liefst twee studenten kregen een eervolle vermelding van de Hema-jury.

De minor ging van start met een eerste brainstormsessie waarin nog volop grappen werden gemaakt. Want hoe win je de Hema ontwerpwedstrijd? De Hema omkopen, spammen of plagiaat plegen? 'Na een lollige start werd het natuurlijk snel serieus', vertelt studente Whitley de Vries. En hoe. Want Whitley kreeg samen met medestudent Joep Brouwer een eervolle vermelding voor hun inzendingen 'Koekhapslinger' en 'Tom Crunch'.

Koekhapslinger

Whitley ging aan de slag met een verouderde Hollandse traditie en bedacht een kant-en-klare koekhapslinger. Een zes meter lange slinger met twaalf vrolijk bedrukte peperkoeken. De dessins van eetbaar papier kun je aanpassen aan feestelijke thema's zoals Koningsdag of een verjaardag. Nooit meer stukken peperkoek aan een touw bevestigen: je kunt de kant-en-klare slinger ophangen en meteen beginnen. Whitley: 'ik ben bij verschillende basisscholen langs geweest en heb het aan de kinderen zelf gevraagd. Hoe ziet zo'n koekhapslinger er volgens jou uit? De tekeningen heb ik vervolgens verwerkt in mijn ontwerp.

Tom Crunch

Ook Joep beet zich vast in de opdracht: hij sleutelde aan de oer-Hollandse tompouce. Heerlijk, maar zo lastig om al die lagen netjes te eten. Joep: 'In eerste instantie zocht ik naar 'externe' oplossingen. Bijvoorbeeld een handig vorkje waarmee je het bladerdeeg makkelijk kunt breken of een verpakking die knoeien tegen gaat. Maar dat werkte niet en dus ging ik thuis koekenbakken. Uiteindelijk heb ik de laag 'gecruncht'. De smaak blijft zo hetzelfde alleen de structuur is anders. Ik heb de Hema gebeld en ze waren erg enthousiast over mijn idee. Ik mocht langskomen bij een Hema proefbakkerij in Almere. Met wat extra hulp en de echte basis ingrediënten heb ik hier de 'crunchy' tompouce gerealiseerd."

Neemt Hema de inzendingen ook in productie?

Joep lacht: 'Wie weet, eerst nog even de publieksprijs binnenslepen.' Stem ook op Joep en Whitley via de button 'Eervolle vermeldingen' op de HEMA-website vanaf 16 juni t/m 13 juli.