Hogeschool van Amsterdam

Twee HvA’ers genomineerd voor Amsterdam Science and Innovation Award

26 mei 2014 14:25 | Afdeling Communicatie

Met een onverwoestbare fietsband en een Glass-bril voor constructie staan twee HvA’ers in de finale van de Amsterdam Science and Innovation Award. Op 5 juni pitchen student Kevin Kesteloo en docent Gideon Bazen hun uitvindingen voor de jury in het Amsterdam Science Park.

De Amsterdam Science and Innovation Award gaat jaarlijks naar het meest innovatieve en uitvoerbare idee van een student of docent van een Amsterdamse kennisinstelling. De HvA'ers nemen het op tegen elkaar en tegen acht collega's van de VU, UvA en ACTA. 

Onverwoestbare fietsband

Student Engineering, Design and Innovation Kevin Kesteloo werd uit meer dan 60 inzendingen geselecteerd met zijn universele, onverwoestbare fietsband Supreme Dutch. Anderen probeerden eerder het idee uit te voeren, maar zonder succes. Kevin werkte samen met medestudent Neil van den Haak een business plan en prototype uit dat betrouwbaar is, goedkoop en makkelijk te monteren. De band ontleent zijn verend vermogen aan een combinatie van kunststoffen. Een uniek borgsysteem maakt universele montage op allerlei fietsvelgen mogelijk.

GlassKIT: superbril voor de bouw

Docent-onderzoeker Gideon Bazen (Intelligent Environments) is genomineerd voor het idee GlassKIT, een innovatieve 'bril' voor installateurs en bouwvakkers. Gideon legt uit: 'Installateurs en bouwvakkers hebben veel informatie nodig om hun werk goed uit te voeren. Technische installaties worden steeds complexer, en tegelijk moeten installateurs hun handen vrij houden. De GlassKIT toont automatisch de juiste instructies en bouwtekeningen in het gezichtsveld. Dit betekent lagere kosten, hogere kwaliteit en meer veiligheid.' Samen met MediaLAB wil Gideon een prototype ontwikkelen.

Finale

Op donderdag 5 juni pitchen de tien finalisten van de AmSIA 2014 hun idee voor het publiek en de professionele jury onder leiding van Alexander Rinnooy Kan. De jury beslist wie de hoofdprijs van € 5,000 wint om zijn/haar idee verder te ontwikkelen. HvA-docent Gideon Bazen ziet de finale als een goede kans: 'Voor de GlassKit is er volgens mij een grote markt en er zijn veel kansen. Deze nominatie is een mooie start om met het idee in de belangstelling te komen en er daadwerkelijk een business mee te starten.'

Gideon Bazen Bekijk de tien finalisten op tto.uva.nl .