‘Kans voor rechercheurs: meer gebruikmaken van digitale opsporing’

28 mei 2014 08:57 | Afdeling Communicatie

Om misdaad, fraude of corruptie aan te tonen is de smartphone een onmisbare bron van bewijs geworden. Momenteel worden experts ingeschakeld om het oerwoud aan data te doorzoeken- een gemiste kans, want juist tactische rechercheurs kunnen verbanden leggen, mits zij ook slim leren zoeken naar digitale sporen. Het symposium E-Discovery op donderdag 12 juni gaat over de nieuwste zoektechnieken die het zoeken in de digitale overload eenvoudiger maken.

Symposium E-Discovery 2014 Het symposium wordt geopend door Eric Sieverts, columnist bij Informatie Professional en kenner van zoekmachines. Aansluitend leggen onderzoekers van de HvA en UvA uit hoe nieuwe semantische zoektechnieken E-Discovery kunnen versnellen.

Sprekers

Sprekers van DataExpert, eLaw Leiden Universiteit en Fox-IT vertellen over digitale sporen op internet en de juridische (on)mogelijkheden van online opsporingsmethoden. PwC geeft een presentatie over nieuwe E-Discovery-technieken: hoe kun je gestructureerde bedrijfsgegevens (bijvoorbeeld administratie, urenregistratie, bankafschriften) combineren met e-mails en documenten, bijvoorbeeld in een onderzoek naar fraude door medewerkers met behulp van valse facturen aan klanten en leveranciers.

Cruciaal voor de politie

Dagvoorzitter is lector Hans Henseler. Hij sluit af met een presentatie over het nut van E-Discovery-technieken voor de Nederlandse politie. 'De explosieve toename van digitaal bewijs kan niet opgevangen worden door de inzet van meer digitale experts', stelt Henseler. 'Juist de rechercheurs kennen de achtergrond van een zaak, en kunnen inschatten welk bewijs cruciaal is. Dit vereist een transformatie van het huidige rechercheproces- zodat ook mensen die niet technisch onderlegd zijn zelf kunnen zoeken naar digitale sporen.'

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor een breed publiek vanuit politie, opsporingsdiensten, advocatuur, bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten. E-Discovery staat voor het digitaal opsporen van informatie. Bij fraude, zakelijke geschillen, omkoping en faillissementen vragen interne en externe toezichthouders van bedrijven om reconstructies.

Aanmelden

Kaarten kosten €50,-. Studenten betalen €7,50. Meld je direct aan via de website.

Meer info

Op www.hva.nl/e-discovery vind je alle informatie over het programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het lectoraat E-Discovery. Contactpersoon: Hans Henseler ( j.henseler@hva.nl ), telefoon: 06 - 24 82 22 00.

Lustrum: Symposium E-Discovery 2014 Datum: 12 juni 2014 Tijd: 08.30 - 18.00 uur Locatie: Benno Premselahuis