Beyond Green Symposium: 'Duurzaamheid geeft mode meer waarde'

9 nov 2011 10:58 | Afdeling Communicatie
Op dinsdag 8 november vond het studentensymposium Beyond Green plaats in het World Fashion Centre in Amsterdam. Beyond Green is een jaarlijks terugkerend symposium en vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Het symposium wordt georganiseerd door het Amsterdam Fashion Insititute (AMFI) en de werkgroep Modebewust. Het doel is om het bedrijfsleven, studenten en docenten zoveel mogelijk informatie te geven over duurzaamheid en mode rondom het thema Material Mindset . Toonaangevende gastsprekers zoals onder andere Cosette Armstrong (ingevlogen vanuit Oklahoma) en Ilze Smit (campagneleider van Greenpeace) kleurden het programma.

Jan Piscaer, initiatiefnemer van het symposium, streeft naar duurzaamheid binnen het AMFI. Hij geeft les in machinetechnieken en ontwikkelt duurzaamheidsprojecten voor modestudenten. Met het symposium hoopt hij studenten bewuster te maken van het belang van de verduurzaming van de modebranche. "Duurzaamheid is de toekomst. Binnen de fashion opleiding proberen wij studenten te laten nadenken over mode en duurzaamheid. Studenten raken hier steeds meer in geïnteresseerd. Dit zien we onder andere aan de keuzes van afstudeerscripties. De eerste stappen zijn gezet."

Beyond Green

"Mode gaat over mooie dingen. We willen duurzaamheid zo integreren dat dit op een gelijke voet met mode komt te staan. Duurzaamheid geeft mode meer waarde. (…) Er blijken veel kledingstukken te zijn die slechte materialen bevatten en onjuist geproduceerd zijn. Als modeontwerper wil je geen slechte stoffen met een slechte herkomst in huis halen.", aldus Piscaer. 2011 is het Jaar van de Chemie en het Jaar van de Bossen. Om die redenen is er gekozen voor het thema Material Mindset .

Het symposium stond volledig in het teken van mode en duurzaamheid. Waar komen kledingmaterialen vandaan en hoe duurzaam zijn de producten en bijbehorende productieprocessen? Op deze en andere vragen gingen acht gastsprekers in tijdens het symposium.

Toekomst van de duurzaamheid

Na een druk ochtendprogramma met veel sprekers, is ook in de middag de grote conferentiezaal nog vol. Directeur Souraya Boumans is blij met de opkomst van de studenten: "Dit is een geweldige kans om naar bijzondere sprekers te luisteren. Jullie spelen als studenten een belangrijke rol in de toekomst van de duurzaamheid."

Streven naar gifvrije producties

Ilze Smit, campagneleider van Greenpeace, benadrukt in haar speech de gevaren van het dumpen van afvalstoffen en de gevolgen voor lokale bewoners. Smit: "Textiel is één van de grote verontreinigers in China. We moeten laten zien dat we tegen deze ontwikkeling zijn en streven naar gifvrije producties. Zo zijn H&M, Adidas en Nike ieder vervuilers van het water in China. Door bewustwording kunnen we beginnen met het voorkomen van meer vervuiling. Transparantie is belangrijk. Want wij hebben de mogelijkheid om in te grijpen."

Cosette Armstrong over duurzaamheid

De laatste spreker waarop vele studenten gewacht hebben - ingevlogen vanuit Oklahoma- Cosette Armstrong. Zij adviseert modeopleidingen over duurzaamheid en stelt samen met hen een duurzamer lesprogramma op. Van groot belang voor de verandering van het onderwijs is volgens Armstrong een nieuwe manier van denken. Armstrong vertelt over de problemen die ze tegenkwam tijdens haar onderzoek en de lessen die ze daaruit getrokken heeft. "Docenten moeten weten wat slecht is voor het milieu, maar ook de studenten kunnen wijzen op oplossingen," aldus Armstrong.

Duurzaamheid heeft in de mode nog een lange weg te gaan. "We zijn dichter bij het begin van die weg dan het einde," beschreef Stephen Fetherston, lector English and Texual communication bij AMFI, het pakkend. Wel zijn er veel passievolle mensen en projecten die hard werken aan de verduurzaming van de mode-industrie. "Hoe het af zal lopen is voor iedereen een verrassing," aldus Fetherston.

HvA en duurzaamheid

De Hogeschool van Amsterdam is erg actief op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn er verschillende projecten over duurzame ontwikkeling en vindt er onderzoek plaats naar duurzame toepassingen van energiegebruik. Meer informatie over ontwikkelingen en initiatieven op https://www.hva.nl/duurzaamheid/ .