Nieuwe master-opleiding in samenwerking met HvA gestart in Suriname

26 okt 2011 16:56 | Afdeling Communicatie
Op 24 oktober is de nieuwe master Innoveren en Implementeren gericht op voltijd docenten van start gegaan in Suriname. In het kader van de aankomende accreditatie, moeten docenten aan hogere onderwijsinstellingen minimaal een master-diploma hebben. De master master heeft 28 studenten toegelaten en is ontwikkeld in samenwerking met het Instituut voor de Opleiding van Leraren (het IOL) en het Institute for Graduate Studies and Research (het IGSR) van de Anton de Kom Universiteit.

"Deze opleiding is uniek omdat voltijd docenten de primaire doelgroep zijn. Het IOL keek uit naar mogelijkheden om zijn personeel te kunnen upgraden naar master's niveau. Met de HvA samen besloot het IOL een master opleiding in Suriname op te zetten. Omdat het IGSR reeds master's opleidingen verzorgt, werd de mogelijkheid bekeken deze instelling bij de samenwerking te betrekken", zegt Robby Morroy, die de opleiding in Suriname namens het IOL coƶrdineert.

Nederlandse en Surinaamse docenten De masteropleiding heeft een eenmalig karakter en heeft slechts een beperkt aantal plaatsen ter beschikking. De opleiding wordt gedoceerd door een zevental docenten afkomstig van de HvA, de Universiteit van Amsterdam en de Eindhoven School of Education. Ook Surinaamse docenten van het IGSR zullen enkele cursussen verzorgen. Het IOL hoopt met de opleiding een kwaliteitsimpuls te geven aan het onderwijs in Suriname. Daarnaast zal deze master voor de individuele deelnemer de opleiding een verruiming van hun loopbaanperspectief betekenen.

Drie leerlijnen Inhoudelijk is het curriculum van de Master of Education Innoveren en Implementeren verdeeld over drie leerlijnen; Leren en Innoveren, Onderzoekslijn en Lerarenopleider als Professional. Bij 'Leren en Innoveren' wordt er aan de onderwijskundige en leerpsychologische kennisbasis van de studenten gewerkt, bij 'Onderzoekslijn' wordt er gefocussed op de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden op master's niveau. De leerlijn 'Lerarenopleider als Professional', die werkt aan het creƫren van een lerende gemeenschap van professionals op het hoogste onderwijsniveau.

Bron: Startnieuws, 15 september 2011