Centre for Financial Innovation

MKB-ADVIES OVER GESTAPELD FINANCIEREN:

Hoe de mkb-adviseur de financieringspuzzel maakt

Project

Hoe kan de financieel adviseur de vele verschillende financieringsvormen, met behulp van een overzichtelijk stappenplan, combineren en tot een optimale passende financieringsaanvraag komen?

Onderzoek

15 bedrijven, 2 beroepsorganisaties en 2 hogescholen gaan samen onderzoek doen naar de mogelijkheden voor gestapeld financieren in het mkb. Hoe kunnen mkb-adviseurs hun mkb-klanten hierover beter adviseren? De initiatiefnemers Hogeschool van Amsterdam , Hogeschool Utrecht en CrowdfundingHub gaan de komende 2 jaar met financieel adviseurs en aanbieders van (alternatieve) financiering dit onderzoek uitvoeren.

Stappenplan voor de financieel adviseur

Het hoofddoel van dit project is de oplevering van een stappenplan, waarmee de financieel adviseur makkelijker de juiste combinaties van financiering kan gebruiken om aan de financieringsvraag van mkb’ers te voldoen.

Hoe kan de financieel adviseur de vele verschillende financieringsvormen, met behulp van een overzichtelijk stappenplan, combineren en tot een optimale passende financieringsaanvraag komen?

Gestapeld financieren

Geld lenen is voor het mkb moeilijker geworden, omdat banken vaker financieringsaanvragen afwijzen. Daardoor ontstaan alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, online werkkapitaal, factoring en leasing. Dit leidt tot combinaties van financieringsvormen, ook wel ‘gestapeld financieren’ genoemd. Het mkb en hun adviseurs hebben veel ervaring met bankleningen, maar niet met deze combinatie van nieuwe financieringsvormen.

Het kost nu veel tijd en geld om verschillende types financieringen tegelijkertijd aan te vragen. Ook ontbreekt het adviseurs aan inzicht in het woud van (alternatieve) financieringen, waarbij er regelmatig nieuwe aanbieders bijkomen en de eisen periodiek gewijzigd worden. Ten slotte is het volstrekt onduidelijk of een adviseur een onafhankelijk advies uitbrengt. Ondernemers kunnen niet goed beoordelen of de adviseur daadwerkelijk aan hun kant staat of dat hij geleid wordt door eigen financiële afwegingen.

Het project wordt geleid door de lectoren dr. Frank Jan de Graaf (+FinanceLab van de HvA), dr. Lex van Teeffelen (lector Financieel-Economische Advisering HU) en Ronald Kleverlaan (expert Alternatieve Financiering).

Gepubliceerd door  CAREM 6 mei 2021

Project Info

Startdatum 01 apr 2017
Einddatum 01 apr 2019