Centre for Economic Transformation | CET

CURE+

Circulaire verwerking bouw- en sloopafval

Project

Het CURE+-project promoot en ontwerpt stedelijke werkwijzen voor het volgen, traceren, verminderen, hergebruiken, repareren, herfabriceren en upcyclen van huishoudelijk gerelateerd bouw- en sloopafval.

CURE+ onderzoek naar hergebruik bouw- en sloopafval

Bouw- en sloopafval is wat betreft massa de belangrijkste afvalstroom in de EU met ongeveer 340 miljoen ton tussen 2010-2018. Materiaalstromen die voortkomen uit sloop- en renovatiewerken zijn momenteel nauwelijks beschikbaar voor hergebruik of upcycling.

Eind januari is CURE+ van start gegaan in Riga, Letland. Naast Riga doen nog drie steden mee: Tartu (Estland), Kavala (Griekenland) en Barcelona (Spanje). Het project is gericht op verbetering van afvalbeheer van bouwafval door circulair verwerking. Daarnaast heeft het project als focus om te leren van de best practices vanuit projecten om daarmee elders lokale oplossingen te kunnen implementeren, samen met burgers als belanghebbenden.

In de komende drie jaar werken de partners aan het verbeteren van kennis van het gemeentelijk personeel en lokale belanghebbenden en het vergroten van de mogelijkheden tot verwerking van het afval. Daarnaast is het de bedoeling dat het CURE+ project leidt tot verbeterde samenwerking tussen de deelnemende steden en uitwisseling van de beste resultaten tussen Baltische en Zuid-Europese gemeenten.

Het lectoraat Urban Economic Innovation van de HvA is partner in het project.

CURE+ is een EUKI project (European Climate Initiative)

EUKI logo CURE+
Gepubliceerd door  Centre for Economic Transformation 14 maart 2023

Project Info

Bouw- en sloopafval hergebruiken
Startdatum 01 dec 2022
Einddatum 31 mrt 2025

Contact

Frazen Tolentino Zondervan