Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

Onderzoek naar wateroverlast in de Watergraafsmeer

Gevolgen van klimaatverandering in fieldlab Oost

12 sep 2016 12:40 | Urban Management

Het regent steeds meer en intensiever in korte periodes. In de Watergraafsmeer kampen bewoners met wateroverlast in hun kelders en souterrains. Dit geeft vochtproblemen in de huizen en dat beinvloedt de gezondheid van de bewoners. Linda Hooijer doet onderzoek in de wijk.

Linda Hooijer is onderzoeker bij Urban Management van de HvA en vertelt over haar onderzoek binnen fiedlab Oost.  “Het klimaat verandert en de stad moet zich daarop gaan aanpassen. Er is heel veel kennis aanwezig over hoe je dit kunt oplossen, maar toch gebeurt hier heel weinig mee in de wijken. Ik ben nu bezig met onderzoek waarom dit zo is in de Watergraafsmeer.” Zegt Hooijer.

Wateroverlast in de Linneausparkbuurt

Hooijer bezoekt tijdens het onderzoek een huis in de Linneausparkweg in Amsterdam waar de bewoners te kampen hebben met vochtproblemen in het souterrain. De bewoner heeft last van optrekkend vocht in de muren en permanente muffigheid. Hij moet veel kosten maken om deze problemen te verhelpen. In de onderzoeksgroep van Hooijer zitten techneuten zoals een metereoloog en mensen die veel weten van watertechniek waardoor ze de situatie in de wijk tevens vanuit een technische invalshoek bekijken.

“Ik ga de wijk in en probeer aan te boren waar de behoeften en de ideeën van de wijk zitten. Ik heb gesprekken gehad op het stadsdeel en ik kijk naar de wijk en naar hoe de wijk wordt gebruikt. En wie de bewoners zijn? Er zijn veel scholen maar ook veel senioren. Er zijn ook veel winkels aan de Middenweg bijvoorbeeld. Maar ik onderzoek ook of er nog meer is wat je niet direct ziet? En dat probeer ik boven water te krijgen. We zijn met een groepje onderzoekers en techneuten de wijk in gegaan en hebben een quickscan gemaakt van het gebied. We ontdekten dat er in sommige huizen water in de kelders staat via een kennis die in deze buurt woont.” Aldus Hooijer.

Interventies in de buurt

“Dit was een aanknopingspunt om met dit onderzoek door te gaan. Want we waren benieuwd of er meer bewoners met ditzelfde probleem van wateroverlast zitten en hoe ze dat proberen op te lossen. We kwamen er achter dat de verschillende bewoners het probleem op verschillende manieren oplossen. We kijken naar waar de gemeenschappelijk belangen zitten en willen dit weer doorspelen aan het stadsdeel. Onze intenties hiermee zijn kleine interventies doen en kijken wat dit oplevert.Eén van de interventies is een informatieavond over wateroverlast organiseren in de buurt.”

Advies aan de gemeente

“Je ziet in deze wijk veel potten en geveltuinen op de stoep, dus dat bewijst dat de mensen betrokken zijn bij hun buurt. We zouden dit en meer groenstroken in de buurt willen adviseren bij de ontwerpteams van de gemeente. Je ziet veel harde schoolpleinen die ook veel groener kunnen. De fietsenrekken die in de wijk worden geplaatst zouden een waterdoorlatende ondergrond moeten hebben. Klimaatbestendigheid is meer groen invoegen. In het kader van de hittestress zouden wat bankjes onder de bomen geplaatst kunnen worden, zodat senioren in de schaduw kunnen gaan zitten.” voegt Hooijer toe en ze vervolgt haar scan door de wijk met haar onderzoeksteam.

Onderzoekers bestuderen pand met wateroverlast aan de Linneausparkweg in de Watergraafsmeer

Lees meer over het Onderzoeksproject ‘Governance van de Klimaatbestendige wijk’ in fieldlab Oost