Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Buurtgezinnen

Maatschappelijk initiatief waarbij steungezinnen vraaggezinnen ondersteuning bieden

Project

Buurtgezinnen.nl is een maatschappelijk initiatief gericht op ondersteuning voor gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen). Deze worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Het doel is om ouders te ontlasten van hun zorgen, hun opvoedingsvaardigheden te versterken, het opvoedklimaat te verstevigen en het netwerk uit te breiden.

Proeftuinen in gemeenten

Sinds april 2015 zijn in tien gemeenten proeftuinen van start gegaan, zodat gemeenten kunnen experimenteren en ervaring op kunnen doen met de stichting.

Na een jaar ervaring met ‘ Buurtgezinnen’ is bij de tien betrokken gemeenten een vooronderzoek uitgevoerd naar de overwegingen om met Buurtgezinnen te werken, hoe de samenwerking tot nu toe verloopt en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. In de vervolgfase worden alledaagse processen in de gezinnen beschreven waarna een kwalitatief onderzoek de impact van de buurtgezinnen verkent.

Samenwerkende partners

De Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam werkt in de regio Amsterdam in dit project samen met Amsterdam-Zuid, Ouder-Amstel en Gemeente Zaanstad.

Planning project

1e fase: ondersteuning bij de opstart en methodiekontwikkeling - 2015

2e fase: vooronderzoek – voorjaar 2016 tot najaar 2016

3e fase: kwalitatief onderzoek naar ervaringen van vraag- en steungezinnen met Buurtgezinnen – najaar 2016 tot najaar 2017

Gepubliceerd door  AKMI 17 juli 2018

Project Info

Startdatum 01 apr 2015
Einddatum 01 sep 2017

Contact

Linde Remmelink