Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Klaar voor de start: actieonderzoekers getraind voor de monitor

21 dec 2017 15:34 | AKMI

Op 30 november werden vier actieonderzoekers van het Sociaal Hospitaal getraind door Hanneke Goosen en Jorien van der Laan van het lectoraat Armoede Interventies om straks aan de slag te gaan met de monitor Sociaal Hospitaal. In de pilot Sociaal Hospitaal worden 150 Multiprobleemgezinnen uit Den Haag geholpen door interventies te plegen die de bestaanszekerheid van deze gezinnen verhogen. Deze pilot wordt mede mogelijk gemaakt door CZ en de gemeente Den Haag.

Het Sociaal Hospitaal en het lectoraat Armoede Interventies brengen gezamenlijk in beeld hoe gedurende een periode van een jaar de kwaliteit van leven van deelnemers aan het Sociaal Hospitaal in Den Haag verandert, gezien vanuit het perspectief van deelnemers en gemeten door middel van het instrument Mijn Positieve Gezondheid. De actieonderzoekers Eelke Blokker, Bram Eidhof, Jop Munneke en Nienke Schlette van het Sociaal Hospitaal gaan de gezinnen van het Sociaal Hospitaal straks bevragen met vragen zoals:

• Voel je je gezond en fit?
  • Heb je vertrouwen in de toekomst?
  • Heb je goed contact met andere mensen?
  • Kan je goed voor jezelf zorgen?

Om de onderzoekers hier goed op voor te bereiden hebben zij op de HvA gewerkt aan hun interviewvaardigheden. Samen met Hanneke en Jorien zetten zij de puntjes op de i voor de vragenlijst, zodat die straks goed aansluit op de belevingswereld van de gezinnen. Ook ondervroegen de onderzoekers elkaar over hun kwaliteit van leven, om te ervaren hoe dat is. Tenslotte dachten zij na over een passende beloning voor de deelnemende gezinnen: waar kunnen we ze nu echt blij mee maken?

Gedurende 2018 wordt de monitor ingezet om zoveel mogelijk van de deelnemende gezinnen van het Sociaal Hospitaal te ondervragen. Daarna gaan de onderzoekers van het lectoraat de resultaten van de eerste meting analyseren, daarvan houden we jullie graag op de hoogte via deze nieuwsbrief.

Meer informatie over het Sociaal Hospitaal en de monitor.