HvA duikt in Nederlandse kledingkast

Onderzoek om Nederlandse kledingberg te reduceren

19 sep 2017 09:03 | Afdeling Communicatie

Hoe ziet de Nederlandse kledingkast er eigenlijk uit? Hoe vaak kopen we nieuwe items? En dragen we die vervolgens ook, of liggen ze onderin onze kast stof te vergaren? Uit het onderzoek Measuring the Dutch Clothing Mountain van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) blijkt dat een garderobe uit gemiddeld 173 kledingstukken bestaat, waarvan liefst vijftig items in het afgelopen jaar niet zijn gedragen. Zonde, want we doen een hoop onnodige aankopen en dat is belastend voor het milieu.

Weinig informatie

Uit cijfers van het marktonderzoeksinstituut GfK blijkt daarnaast dat de Nederlander gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken, schoenen en accessoires per jaar aanschaft. Informatie van MVO Nederland, het CBS en Rijkswaterstaat laat daarnaast zien dat we jaarlijks weer veertig items weggooien. Dragen we deze items niet meer? Of vallen ze van ellende uit elkaar, omdat ze juist vaak zijn gedragen? Over de kledingberg in Nederland bleek nog maar weinig informatie beschikbaar.

Kledingberg verkleind

Foto: Hans van de Woerd

Veldonderzoek

Vandaar dat zes partijen overgingen tot een veldonderzoek. Naast de HvA werkten Saxion hogeschool, MVO Nederland, Sympany, Circle Economy en Modint aan de studie mee. De onderzoekers interviewden textielafval-sorteerders en -verzamelaars en ze analyseerden 200 kilo kledingafval. Daarbij werd onder meer gesorteerd op soort kleding (man/vrouw/kind/uniseks), op kleur, op soort materiaal en op staat van de kleding (herdraagbaar/niet meer draagbaar).

Daarnaast onderwierpen de onderzoekers de kledingkasten van vijftig individuen aan een nadere inspectie. Hoewel de groep niet representatief is voor de hele Nederlandse bevolking, geven de resultaten toch een interessant beeld van een ‘gemiddelde’ kledingkast.

Voor de sier

Van de 173 items in een doorsnee kledingkast hangen er liefst vijftig voor de sier. Vrouwen, jongvolwassenen en mensen uit grote steden hebben meer kleding dan mannen, ouderen en mensen uit dorpen, concluderen de onderzoekers. Van de veertig kledingstukken die jaarlijks per persoon worden weggegooid, zijn slechts negen geschikt voor hergebruik. De rest voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen of belandt bij het huishoudelijk afval.

Hans van de Woerd / HvA

Foto: Hans van de Woerd

Kledingkast visualiseren

Hoe kunnen we beter omgaan met het milieu en de Nederlandse kledingberg laten slinken? Volgens aanbevelingen uit het onderzoek moeten consumenten en de kledingindustrie zich beter ervan bewust worden dat minder kledingstukken bijdragen aan een beter milieu. Daarnaast moeten consumenten de kledingkast meer gaan visualiseren: wat hangt er al en hoef ik dus niet meer te kopen? Ook adviseren de onderzoekers om eens met een andere blik naar onze kleding te kijken. Zo kunnen we met bestaande items nieuwe combinaties maken. Winkeliers kunnen bovendien tweedehands kleding aan hun aanbod toevoegen. Door tweedehands aankopen te promoten, krijgt gedragen kleding op die manier een tweede leven en belandt het minder vaak bij het grofvuil.

Irene Maldini

Irene Maldini: "aanbevelingen zijn laagdrempelig en effectief"

Laagdrempelig en effectief

“We hopen dat het onderzoek een positieve impact heeft op de Nederlandse kledingberg”, aldus onderzoeker Irene Maldini van het lectoraat Fashion, Research and Technology van de Hogeschool van Amsterdam. Maldini, die de mogelijkheden tot reductie van de Nederlandse kledingberg verder bestudeert in haar promotieonderzoek, noemt de aanbevelingen laagdrempelig en effectief. “Op deze manier kunnen we milieuvervuiling doeltreffend tegengaan.”