Centre of Expertise Urban Vitality

IMPACT – een vegetarisch dieet en krachttrainingsprogramma voor actief ouder worden

IMPACT – Improvements by a Plant-Based Diet and Resistance Exercise Programme for Active Aging

Project

Gezonde spieren en voldoende spierkracht zorgen voor het behoud van mobiliteit, vitaliteit en onafhankelijkheid naarmate we ouder worden. Eiwitten leveren de bouwstenen voor je spieren. Daarnaast zorgt krachttraining voor een toename van spiermassa en -kracht. De combinatie van krachttraining en eiwitinname is daarom belangrijk, vooral bij 55+'ers. Het gebruik van veel dierlijke eiwitten is helaas belastend voor het milieu. Daarom winnen plantaardige producten in populariteit. Je moet echter wel heel veel groente en vleesvervangers eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hoe zorg je bij een plantaardig voedingspatroon voor een volwaardige eiwitkwaliteit en -inname? Het IMPACT-projectteam onderzoekt het antwoord op deze vraag.

Projectleider en onderzoeker Sjors Verlaan:

Een transitie naar meer plantaardige diëten is noodzakelijk. Onze vraag is hoe we met meer plantaardige diëten een adequate eiwitinname voor elkaar krijgen die nodig is voor sterke spieren. En dus om actief en gezond oud te worden.

Eiwitten spelen een centrale rol in de transitie naar duurzame en meer plantaardige voeding. Maar gebruiken we meer plantaardige eiwitbronnen op basis van ecologische duurzaamheid, dan moeten we ook rekening houden met de eiwitkwaliteit in relatie tot spierbehoud en gezondheid tijdens het ouder worden. Het thema van dit project is: duurzame voeding met hoogwaardige eiwitten binnen een actieve leefstijl.

Doel

Het ontwikkelen van voedingsconcepten met plantaardige eiwitten en eiwitten uit zuivel op basis van een aantal criteria: duurzaamheid, voedingswaarde en de voorkeuren van consumenten. Vervolgens onderzoeken we de effecten van een hoog-eiwit vegetarisch dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).

Methode

  • We ontwikkelen innovatieve, meer plantaardige en eiwitrijke voedingsconcepten. Dat doen we op basis van de criteria van duurzaamheid en gezonde voeding, met minder energie, en een adequate hoeveelheid en kwaliteit eiwit.
  • In consumentenonderzoek met ouderen evalueren we vervolgens de belemmerende en stimulerende factoren met betrekking tot deze voedingsconcepten.
  • Daarna voeren we een onderzoek uit naar de effecten van dit dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).

Verwachte resultaten

  • Inzicht in welke voedingsproducten en ingrediënten we idealiter met plantaardige en zuiveleiwitbronnen kunnen combineren, gebaseerd op eisen van duurzaamheid en eiwitkwaliteit.
  • Inzicht in de behoeften en voorkeuren van consumenten. En daarmee de acceptatie en haalbaarheid van duurzame voedingsconcepten met hoge eiwitkwaliteit. Inclusief nieuw ontwikkelde, voedingsproducten met hoogwaardige plantaardige- en zuiveleiwitbronnen.
  • Toetsing van de toepasbaarheid en effectiviteit van deze voedingsconcepten in een actieve leefstijlinterventie voor ouderen met overgewicht en obesitas.

Verwachte maatschappelijke impact

Voor het halen van de klimaatdoelen wil de overheid dat Nederlanders in 2030 minder dierlijke en meer plantaardige producten eten dan nu. Met deze studie onderzoeken we hoe we dit op een duurzame manier kunnen doen en kunnen we bijdragen aan het verlagen van de ziektelast, het verlagen van de zorgkosten en het verlengen van een actief en onafhankelijk leven.

Bijdrage onderwijs en onderzoek

Dit promotieonderzoek sluit naadloos aan bij de activiteiten en de strategie van het lectoraat voeding en Beweging. Belangrijke peilers van een actieve leefstijl: hoogwaardige, duurzame voeding en beweging en sport. Studenten dragen bij aan verschillende facetten van het onderzoek: het ontwikkelen van producten en voedingsconcepten, deze toetsen bij consumenten en het opzetten en uitvoeren van een interventiestudie met ouderen. De inzichten implementeren we in de opleiding Voeding en Diëtetiek en in de dagelijkse praktijk van diëtisten.

Subsidieverstrekker

Topsector Agri & Food

Externe partner

FrieslandCampina

Gepubliceerd door  Urban Vitality 9 oktober 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2022
Einddatum 31 aug 2026