Centre of Expertise Urban Vitality

Invloed hypermobiliteit en pijn-gerelateerde vrees op jongvolwassenen met CMP

Project

Bij Chronische Musculoskeletale Pijn (CMP) ervaren mensen voortdurend pijn in spieren, beenderen, pezen en gewrichten. CMP komt veel voor bij jongvolwassenen tussen de 15 en 20 jaar. Ongeveer een kwart van deze groep heeft meer dan drie maanden langdurige pijnklachten. 40 procent van hen ervaart hierdoor beperkingen in hun dagelijks functioneren, zoals schoolverzuim en afname van hobby’s.

Het onderzoeksteam gebruikt het vrees-vermijdingsmodel om de ontwikkeling en de oorzaken van de chronische pijn te verklaren bij jongvolwassenen met CMP. Het model beschrijft dat negatieve gedachten leiden tot pijngerelateerde vrees, die uiteindelijk zorgen voor vermijdend of aangepast gedrag. Op de lange termijn leidt vermijdend of aangepast gedrag tot (fysieke) beperkingen en depressies die de vicieuze cirkel van CMP in stand houden.

Onderzoekers vermoeden dat naast pijn-gerelateerde vrees, hypermobiliteit (te soepele gewrichtsbanden en pezen) een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van CMP. Jongvolwassenen met CMP hebben vaker last van hypermobiliteit (40-55%) dan bij jongeren zonder CMP (19.2%). Desondanks hebben onderzoekers nog geen onderliggende verklaring gevonden voor de ervaren beperkingen bij hypermobiele jongeren met CMP.

Doel

Het projectteam onderzoekt zowel de negatieve impact van hypermobiliteit als de pijngerelateerde vrees op het fysiek functioneren van jongvolwassenen met CMP.

Locatie

  • Maastricht University, revalidatiegeneeskunde
  • Adelante, revalidatiegeneeskunde locatie MUMC+

Promotoren

  • prof. dr. J Verbunt (Universiteit Maastricht; Adelante, locatie MUMC+)
  • prof. dr. R Engelbert (HvA)

Co-promotor

  • dr I. Huijnen (Universiteit Maastricht)
Gepubliceerd door  Urban Vitality 8 november 2019

Project Info

Startdatum 01 nov 2014
Einddatum 01 jan 2020

Contact

Thijs van Meulenbroek