Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Dream big! Jongeren leveren zelf bouwstenen voor Reigersbos

Gideon Spanjar en Frank Suurenbroek, onderzoeker en lector Bouwtransformatie, in NUL20

8 jul 2020 09:50 | Urban Technology

De onderzoekers van de hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzochten in Reigersbos, Zuidoost hoe de jongeren ondersteund kunnen worden bij het najagen van hun dromen. In wat voor buurt willen ze wonen? Wat vinden ze van hun wijk en hoe kan het meer voldoen aan de wensen van haar jonge bewoners? In NUL20, platform voor informatie en opinievorming over woonbeleid en stedelijke ontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam, presenteren zij hun bevindingen.

In de wijk Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost moet meer werk worden gemaakt van veilige en aantrekkelijke routes tussen de belangrijke knooppunten, zo adviseren Gideon Spanjar en Frank Suurenbroek, onderzoeker en lector Bouwtransformatie aan de HvA. Ook moeten jongeren er beter in staat worden gesteld hun kansen te ontdekken.

Grenzeloze ambities van jongeren

In een langjarig actieonderzoek werkt de HvA samen met de Gemeente Amsterdam rondom de 32 zogenoemde Ontwikkelbuurten. Een daarvan is Reigersbos. Spanjar en Suurenbroek luisteren naar wat jongeren willen om hun buurt in Amsterdam Zuidoost op te knappen. 'Zoals we tijdens de 14 diepte-interviews met de jongeren (12 tot 18 jaar) ontdekten, zijn de buurten in het Reigersbos plekken met een reservoir aan onontdekte talenten', vertelt Spanjar. ‘De jongeren toonden stuk voor stuk grote ambities en dromen.’ Van diploma’s halen, later een goede baan om rijk te worden en in een mooi huis wonen om voor familie te zorgen, tot specialiseren in kunstmatige intelligentie om een bijdrage te leveren aan de wereld. Anderen willen de grenzen over om in Amerika als actrice te werken of om Amerikaans voetbal te spelen.

Uit hun antwoorden komt naar voren dat ze financiële stabiliteit en zelfs onafhankelijkheid nastreven. Helaas staan ze op maatschappelijke achterstand doordat hun wieg toevallig in Reigersbos stond. Wat moet gebeuren is het zichtbaar maken van de ruimtelijke knelpunten en sociale uitdagingen waar ze iedere dag mee te maken hebben en de door hen aangedragen bouwstenen niet onbenut te laten.

Meer info

De bevindingen komen uit de publicatie: Kansen en Bouwstenen voor Reigersbos in A’dam Zuidoost door Gideon Spanjar en Frank Suurenbroek. Het onderzoek en de publicatie zijn onderdeel van het project Ontwikkelbuurten waarin de HvA vanuit het Centre of Expertise Urban Governance & Social Innovation en lectoraat Bouwtransformatie samenwerkt met de gemeente Amsterdam.