Go go, gezonde BSO!

Hoe kunnen pedagogisch professionals op de BSO op een leuke en haalbare manier werken aan een gezonde leefstijl? In het project GO-BSO onderzoeken de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Haagse Hogeschool samen met BSO’s en kinderen van 4–12 jaar wat werkt om gezond eet- en beweeggedrag te stimuleren. Het project start dit najaar en wordt gefinancierd met een RAAK-subsidie van Regieorgaan SIA.
Projectleider Martinette Streppel van het HvA-lectoraat Voeding en Beweging is verheugd over de doorontwikkeling van het praktijkonderzoek naar gezond eet- en beweeggedrag bij kinderen, waar ze sinds 2016 al met veel plezier mee bezig is. “We begonnen met PreSchool@HealthyWeight op de kinderopvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Dat werd door de pedagogisch professionals heel positief ontvangen. Vanuit hen kwam de vervolgvraag: ‘Hoe kunnen we de ouders bereiken’. Dit leidde tot het project OK-GEZOND; een leefstijlinterventie die door het RIVM is toegevoegd aan het Loket Gezond Leven(opent in nieuw venster). En nu ligt er de vraag: ‘Hoe kunnen we ook de 4 tot 12-jarigen bereiken?’ Het ontstaat allemaal heel organisch en past dus helemaal bij de behoefte van de pedagogisch professionals.”

Kinderen betrekken
De HvA-onderzoekers gaan samen met hun collega’s van het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving(opent in nieuw venster) van de Haagse Hogeschool bij een grote BSO-koepel in hun steden aan de slag op 15 BSO’s. In Amsterdam is dat Partou en in Den Haag bij Stichting Kwest. De collega van Martinette, Nicole Toussaint van de HvA, is ook al sinds 2016 betrokken bij dit onderwerp.
Nicole vertelt wat de eerste plannen zijn om gezond gedrag te verkennen op de BSO: “We kijken met de pedagogisch professionals naar het soort eten, de eetmomenten, helpen de kinderen bijvoorbeeld mee met de voorbereidingen, eten de medewerkers hetzelfde gezonde eten, koken ze samen? We zijn vooral benieuwd naar wat praktisch haalbaar is en hoe we het leuk kunnen maken voor de kinderen en de leiding.” Het onderzoek onder de kinderen zelf wordt wat losser ingericht: “We laten ons op de BSO’s rondleiden door de kinderen, ze mogen ons vertellen wat ze willen en we zullen vooral observeren.”
Praktisch en bruikbaar
Het doel is om echt in co-creatie tot een praktische handreiking te komen “Een handreiking klinkt vaag,” lacht Nicole, “maar we weten echt nog niet hoe we het advies gaan ‘opleveren’, dat hangt af van wat werkbaar en handig voor de BSO blijkt te zijn.” Voorwaarden zijn wel dat het praktisch toepasbaar is, aansluit bij kinderen met verschillende sociaal-culturele achtergronden, en op duurzame wijze door te voeren in de landelijke aanpak voor de Gezonde Kinderopvang.
Martinette: “Bij OK-GEZOND ontwikkelden we een app(opent in nieuw venster) die ouders en pedagogisch professionals kunnen raadplegen. Het zou kunnen dat het weer zoiets wordt, daarvoor heeft de Haagse Hogeschool de kennis in huis, maar we onderzoeken eerst wat er nodig en gewenst is.” Vanuit de HvA is er ook een onderzoeker van het lectoraatBewegen in en om School betrokken, voor het beweegvraagstuk. En het lectoraat De Pedagogische Functie van Onderwijs en Opvoeding levert de pedagogische kennis.
Veel succes met deze belangrijke voortzetting van een gezonde leefstijl voor kinderen!