Een groene toekomst door slimme laadtechnologieën

Alles over de toekomst van Vehicle2Grid- en Smart Charging-technologie tijdens de tweede closing webinar van SEEV4-City

1 mei 2020 11:22 | Urban Technology

Hoe kunnen elektrische voertuigen en hernieuwbare energie samenwerken om de energie-infrastructuur in de stad te verduurzamen? Project Smart, clean Energy and Electric Vehicles for the City (SEEV4-City) testte slimme technologieën om de synergie te optimaliseren. Schakel in bij SEEV4-City Closing Webinar 2: Vehicle-to-Grid and Smart Charging en kom meer te weten over de toekomst van slimme laadtechnologieën en de aanpak in diverse steden.

Elektrische voertuigen (EVs) worden meestal ‘s avonds opgeladen, wanneer de productie van hernieuwbare elektriciteit lager is. Dat resulteert in een piekvraag. Hierdoor laden EVs niet altijd op met elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, zoals de zon. SEEV4-City, gesteund door het Interreg North Sea Region (NSR) programma, test met slimme technologieën als Vehicle2Grid (V2G) en Smart Charging (slim laden) om hernieuwbare energie optimaal te benutten. Wat is de potentie van V2G en welke slimme laadtechnologieën en -strategieën worden er over de wereld toegepast? Kom digitaal langs bij de tweede closing webinar op 6 mei!

Wat zijn V2G en Smart Charging?

Met de Smart Charging-technologie worden er ‘laadprofielen’ toegepast op laadpalen. Hierdoor weten landpalen precies wanneer het ideale moment is om auto’s op het netwerk op te laden en wanneer de laadsnelheid aangepast moet worden. Er kan zo slim worden ingespeeld op de beschikbare duurzame stroom. SEEV4-City werkt aan opschaling van de Smart Charging-technologie, door met de slimme laadpalen ook huishoudens en bedrijven van dezelfde hernieuwbare energie te voorzien.

Met de V2G-technologie kunnen EVs energie teruggeven aan het elektriciteitsnet wanneer er een tekort in het net is ontstaan of de vraag tijdens de piek hoog is. Zo kan zonne-energie op de momenten van hoge vraag teruggegeven worden aan huishoudens en bedrijven. Door deze opslag, ook wel energiebuffer genoemd, wordt er optimaal gebruikgemaakt van de hoeveelheid beschikbare stroom. SEEV4-City test de slimme technologieën die de samenwerking tussen elektromobiliteit en hernieuwbare energie structureren en maximaliseren.

Testcases van Nederland tot Zuid-Afrika

Tijdens de tweede closing webinar kom je meer te weten over de testcases van SEEV4-City en andere projecten in de wereld. Denk aan het project Flexpower in Amsterdam, waar Smart Charging wordt toegepast op meer dan 450 laadstations om de zonne-energie overdag optimaal te benutten en het elektriciteitsnet in balans te behouden. En hoe verschilt de V2G-aanpak tussen Zuid-Afrika en Denemarken en wat kunnen we van elkaar leren? Meld je aan voor de tweede closing webinar op 6 mei, en zet de laatste van 20 mei ook alvast in je agenda. De webinars worden in het Engels gepresenteerd.