Hogeschool van Amsterdam

Interview Lector E-Discovery: Hans Henseler

Door: Christine van Spankeren, Press Pool CREATE-IT

7 okt 2015 13:34 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Wie zijn de gezichten achter de lectoraten? Deze maand nemen we een kijkje in het leven van lector Hans Henseler van het lectoraat E-Discovery.

Welke opleiding heb je gedaan? Heeft uw huidige werk iets met deze opleiding(en) te maken?


“Ik heb Informatica gestudeerd in Delft. Mijn huidige werk en opleiding hebben beide te maken met digitale informatie. Ik ben na mijn studie gepromoveerd op het gebied van neurale netwerken, patroonherkenning en kunstmatige intelligentie. Ik zie daarvan nog steeds veel in mijn werk terugkomen.”

Hoe ben je in dit vakgebied terecht gekomen?


“Vanaf kinds af aan vond ik het interessant om te onderzoeken hoe iets werkt. Dat begon met timmeren en fietsen maken en is langzaam doorgegaan naar elektronica en computers. Ik ben aan de TU Delft Informatica gaan studeren en ben afgestudeerd in 1987. Daarna ben ik gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht en hield ik mij bezig met neurale netwerken en patroonherkenning. Toen ik aan het einde van mijn promotie in 1991 een vacature voor forensisch computeronderzoek zag bij het toenmalige Gerechtelijk Laboratorium heb ik gelijk gesolliciteerd. Het was een spannende sollicitatie, maar in 1992 was ik de eerste wetenschappelijke forensisch computeronderzoeker in Nederland.

Wat lees je om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in jouw vakgebied?


“Ik begeleid onderzoekers in onderzoeksprojecten met promovendi waarbij we ook publiceren op conferenties. Bij deze conferenties lees ik de artikelen van andere onderzoekers. Verder zit ik in de editorial board van ‘Digital Investigations’, en omdat ik in de organisatie zit review ik papers en ben ik betrokken bij de jaarlijkse Digital Forensics DFRWS conferentie in Europa. Tegenwoordig zie je ook veel nieuwtjes via LinkedIn en Twitter voorbijkomen.”

Wat vind je het mooiste aan het vak?


“Ik vind het mooi om dingen te bouwen. Dus dat je iets in theorie bedenkt en dat het vervolgens in de praktijk uiteindelijk werkt. In relatie met het lectoraat vind ik dat wel mooi. Voornamelijk als ze niet alleen onderzoek doen, maar ook kunnen laten zien dat het werkt.”

Wat is het leukste project dat je hebt gedaan?


“Ik vind het project ‘Semantic Search’ waarbij ik samenwerk met de Universiteit van Amsterdam, voor E-Discovery erg leuk. We krijgen hiervoor namelijk de ruimte om te kijken hoe we slimmer kunnen gaan zoeken in het digitaal bewijs. Wat ik hierbij nog wel een beetje mis is het toegepaste karakter.”

Wat vind jij absolute do’s en don’ts voor studenten?


“Ik denk dat je de colleges altijd moet volgen. Je kunt vaak in een college veel meer te weten komen dan dat je alleen maar in de boeken kunt lezen. En als er groepsopdrachten zijn, is achteroverleunen en de rest al het werk laten doen echt een don’t. Je mist hierdoor een belangrijk stuk ervaring. Een do is dat je zelf initiatief toont. Bedenk voor jezelf wat je leuk of interessant vindt en ga in overleg met een docent. Uiteindelijk heb je het zelf in de hand.”

Wat is het mooiste compliment dat je ooit van een student hebt gehad?


“Een mooi compliment is als studenten waar je intensief mee werkt het vak zo leuk vinden, dat ze erin verder willen gaan. Ik vind het ook mooi als ze met mij onderzoek willen blijven doen of helpen het symposium te organiseren.”

Stel, je mag een project oppakken en je krijgt de beste studenten, wat voor project ga je dan oppakken?


“Dan zou ik het eerdergenoemde ‘Semantic Search’ oppakken met een aantal hele goede informaticastudenten of studenten van Media, Informatie en Communicatie. Met hen zou ik dan het liefst aan een prototype werken van de algoritmes die bedacht zijn tijdens het onderzoek. Met dat prototype zou ik samen met een aantal partijen van de overheid een evaluatie te doen, om te kijken of het echt het onderzoek doen in mijn vakgebied verbetert.”

Je mag een dag geen onderzoek doen, wat ga je dan doen?


“Ik zou het heel leuk vinden om dan wat met het gezin te gaan ondernemen. Daarnaast vind ik sporten erg fijn, voornamelijk tennis. Een goede film kan ik ook erg van genieten. Ik kijk dan voornamelijk sciencefictionfilms. Ik vind het mooi als het technische en het wetenschappelijke met elkaar verbonden zijn.”

Als je nog een boek mocht schrijven: waar gaat het dan over?


“Ik probeer op dit moment een lesboek te schrijven over E-Discovery op basis van de ervaring die ik heb opgedaan. Maar ik merk dat het veel tijd kost en dat ik die tijd niet goed vrij maak.”

Wat voor student was je vroeger zelf?


“Ik moest altijd flink studeren om mijn vakken te halen. Ik was wel goed in wiskunde, maar ik had altijd wat problemen met talen. Op de TU Delft vond ik het programmeren erg leuk en ik was daar ook wel goed in. Ik merkte dat je door te specialiseren en veel te studeren ergens goed in kon zijn. Het is voornamelijk heel hard werken en ik ben denk ik in die zin heel gestaag doorgegaan.”

Wat is je guilty pleasure?


“Romantische comedies vind ik altijd wel leuk. Ik hou ook wel van films die eigenlijk een beetje aan de flauwe kant zijn. En ABBA vind ik goede muziek, dat zou je als een guilty pleasure kunnen noemen.”

Een fun fact over jou is dat…


“… ik het leuk vind om in de tuin hele bouwwerken te maken. Zo heb ik een eigen zwembad aangelegd in de tuin met zonneverwarming.”

Wat gaat het leven je hierna brengen?


“Ik vind mijn werk erg leuk, ik denk dat ik daarom nooit helemaal kan stoppen met werken. Ik zal mij altijd blijven verdiepen in nieuwe ontwikkelingen. Ik denk dat deze ontwikkelingen grote invloed zullen hebben op de manier waarop ik na mijn pensioen verder ga.”

Welke vraag is nog niet aan je gesteld?


“‘Hoe draagt het kenniscentrum CREATE-IT bij aan leuker studeren of leuker werken voor studenten en docenten?’ Met het kenniscentrum zijn we namelijk veel meer instaat om bedrijven naar ons toe te trekken en daarbij kennisrelaties op te bouwen. Het kenniscentrum is een heel mooi mechanisme in het domein DMCI, dat ervoor zorgt dat mensen hier constant met vernieuwing bezig zijn. Hierdoor wordt er ook meer gelet op wat de ontwikkelingen zijn bij E-Discovery en daar probeer ik iedereen die geïnteresseerd is bij te betrekken.”