Hogeschool van Amsterdam

Spel lectoraat Crossmedia goed ontvangen

22 okt 2014 15:56 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Lectoraat Crossmedia heeft tijdens het Museumcongres op 10 oktober geëxperimenteerd met de E-scape game. Daarmee kunnen museumprofessionals reflecteren op het ontwerpproces van een nieuwe tentoonstelling.

Harry van Vliet en Bernadette Schrandt waren aanwezig om de workshop ‘Wonderkamers en Kijkdozen’ te verzorgen. Deelnemers werden in twee groepen gesplitst: de eerste groep ging aan de slag met knutselspullen, waarbij ze met een collectie van het Fries Museum een spannende of memorabele tentoonstelling konden creëren. De andere groep kreeg dezelfde opdracht – alleen reflecteerden zij op het design van de tentoonstelling met de E-scape game. Dit spel is gemaakt door het lectoraat en wordt gebruikt om professionals uit het museale veld te ondersteunen bij het ontwerpproces van een nieuwe tentoonstelling. De grote vraag: in hoeverre ondersteunt deze game de professionals tijdens de ontwerpfase van een nieuwe tentoonstelling? En maakt het uit of je eerst het spel speelt en dan een maquette knutselt? Of andersom?

De meningen over de volgorde van de activiteiten waren verdeeld, maar de deelnemers waren enthousiast over de inzet van de E-scape game. De game moet verder worden uitgewerkt, maar de positieve ontvangst en interesse in de game laten zien dat het onderzoek Designing Experiencescapes van het lectoraat goed aansluit bij de behoeftes uit het werkveld.

Vervolg: 2015
De komende tijd gaat het lectoraat verder met de doorontwikkeling van het spel, waaraan zowel kinderen, studenten als museumprofessionals een bijdrage leveren. Zij wordt ondersteund door resultaten van lopende onderzoeken bij Rijksmuseum Oudheden te Leiden en Beeld en Geluid te Hilversum. Begin januari wordt een tweede versie van de game verwacht.

In de video hieronder welke een terugblik van het Museum Congres weergeeft, zie je vanaf 6:40 min. beelden van de workshop ‘Wonderkamers en Kijkdozen’.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien