Hogeschool van Amsterdam

Student aan het woord

11 nov 2014 10:56 | BOOT

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten? Ditmaal is het de beurt aan Rik Wijnker, student Culturele en Maatschappelijke Vorming.

Mijn naam is Rik Wijnker en ben inmiddels derdejaars student aan de Hogeschool van Amsterdam. Hier volg ik de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming.  Voor de laatste twee jaar van mijn studie volg ik het profileringsprogramma Integraal Sociaal Werk [ISW].

Vanuit het profileringsprogramma werk ik in de praktijk en volg ik één dag in de week les. Via ISW ben ik naar een stage gaan zoeken wat bij mijn eigenschappen en kwaliteiten past. Sport, organiseren en sociaal werk zijn enkele eigenschappen wat mij altijd al interesseerde en via docenten van Integraal Sociaal Werk ben ik in contact gekomen met BOOT. 

BOOT had namelijk een interessant project klaar liggen binnen het BOOT-thema Gezondheid, Zorg en Sport , namelijk ‘Gezond Slotermeer’. Het project Gezond Slotermeer is tot stand gekomen door een samenwerking met De Zoete Appel, BOOT en RIVM en wordt gefinancierd door stadsdeel Nieuw-West. Het doel van het project is om de buurtbewoners van Slotermeer zich meer bewust te laten worden van gezond eten, leven en wonen. Mijn bijdrage aan het project was, samen met twee medewerkers van Eigenwijks, een gezondheidsfestival te organiseren en coördineren.

Het gezondheidsfestival vond op zaterdag 25 oktober jl. plaats in het Huis van de Wijk. Het festival stond in het teken van gezond eten, leven, bewegen en wonen. Het doel was om de wijk en de buurbewoners te laten zien wat er allemaal op gezondheidsgebied in Slotermeer te vinden was. Verschillende organisaties , die op gezondheidsgebied actief zijn, hebben wij geworven om een workshop te geven of met een kraampje te staan op de informatiemarkt.

Niet alleen organisaties waren betrokken bij het festival, maar ook buurtinitiatieven waren aanwezig. Buurtbewoners brachten zelfgemaakte gezonde hapjes mee, er werd een gezondheidsquiz georganiseerd met feiten en weetjes over eten en drinken, er hingen collages met foto’s omtrent het thema, bijvoorbeeld foto’s van snackende kinderen, moestuinen, sportende kinderen op pleinen, etc. Daarnaast was er ook een karikatuurtekenaar aanwezig om karikaturen te tekenen en precies kon laten zien hoe de getekenden zich voelden. Gezond voelen is immers ook een aspect van gezondheid!

De kracht van het festival lag bij het betrekken van de buurtbewoners en hen vanuit hun eigen kracht te laten participeren. De Welzijn Nieuwe Stijl sluit hier perfect bij aan. Ten behoeve van de sfeer was het festival feestelijk aangekleed. Er was livemuziek, de entreehal werd versierd met een ballonnenboog en er was volop fruit aanwezig voor de bezoekers. Een Master of Ceremony heeft mensen naar binnengehaald en het programma aan elkaar gepraat.

Het was al met al een hele organisatie, maar de mooie opkomst en goede samenwerkingen hebben geresulteerd in een geslaagd festival. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en opgestoken. Aspecten zoals samenwerken op verschillende niveaus, organiseren, coördineren, het behandelen van maatschappelijke vraagstukken in de wijk en mensen in hun eigen kracht zetten, kwamen terug in dit project. Hierdoor kan ik met 100% zekerheid zeggen dat mijn stage bij BOOT perfect past en aansluit bij mijn eigen opleiding en kwaliteiten.