Hogeschool van Amsterdam

Bouw Conradhuis gestart: meer ruimte voor onderwijs en onderzoek

Met nieuwe onderwijslocatie is de Amstelcampus straks compleet

25 jun 2019 00:00 | Amstelcampus

De Hogeschool van Amsterdam sloeg vandaag de eerste paal voor het Conradhuis. Met de bouw van het Conradhuis voltooit de HvA de Amstelcampus, een bruisende stadscampus aan de kop van de Wibautstraat. De HvA creëert hiermee op de Amstelcampus meer ruimte voor onderwijs en onderzoek. In 2021 zullen meer dan dertigduizend studenten en medewerkers hier studeren, werken en onderzoeken.

Het Conradhuis kent een lange voorbereidingstijd. Dat betekent dat veel mensen een aandeel hebben gehad in de totstandkoming. Velen van hen waren aanwezig op het Rijnspoorplein voor de feestelijke bijeenkomst, die ingeleid werd door Geleyn Meijer, rector van het College van Bestuur van de HvA. Hij bedankte iedereen die heeft bijgedragen aan het project, waaronder de buurtbewoners die hebben meegedacht over het ontwerp. Het Conradhuis zal met name onderdak bieden aan de faculteit Techniek van de HvA, die nu nog gehuisvest is op de Leeuwenburg (naast het Amstelstation).

Kenmerkend voor het ontwerp is het glazen atrium waarmee de laagbouw wordt verbonden met het naastgelegen Theo Thijssenhuis. De open terrassenstructuur en de grote raampartijen geven een ruimtelijk en inspirerend effect. Omdat het Conradhuis onderdak biedt aan voornamelijk de faculteit Techniek, zullen ontwikkelingen en innovaties binnen het technisch hoger onderwijs zichtbaar worden voor de stad. Ivar Manuel, lid van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost, noemde in zijn toespraak het Conradhuis dan ook het ‘kroonjuweel van de Amstelcampus’. Daarbij memoreerde hij de aanvankelijke zorgen van de buurt voor de komst van de Amstelcampus en stelde tevreden vast dat die campus een grote toegevoegde waarde is voor de ontwikkelingen in stadsdeel Oost.

De ontwikkeling van het Conradhuis wordt uitgevoerd door bouwcombinatie ‘Combinatie Conradhuis’ bestaande uit: De Nijs, Unica en Visser & Smit Bouw en omvat ca. 25.000 m2 BVO. Naar verwachting wordt het Conradhuis in september 2021 in gebruik genomen.

Met behulp van een antieke heistelling werd samen met studenten, faculteiten, gemeente, buurt en aannemer, symbolisch de eerste paal geslagen.

Geleyn Meijer en Ivar Manuel