Kenniscentrum Techniek

Interactieve Zorgmuur

Interactief geruststellen

Project

HvA-studenten van verschillende interessegebieden zetten zich in op locatie De Keyzer. Zij ontwikkelen daar de ‘interactieve zorgmuur’. Een muur met sensoren die reageren wanneer ouderen gaan ‘dwalen’. Het is de bedoeling dat de muur de bewoners daarop gerust kan stellen door bijvoorbeeld muziek en vertrouwde beelden af te spelen.

Hoe dit exact werkt kun je zien via het volgende filmpje:

Hoe kwam deze ontwikkeling tot stand?

Een eerste interactieve muur is bedacht en ontwikkeld door studenten van de minor Intelligent Environments van interessegebied Media, Creatie en Informatie (MCI) bij Vivium Naarderheem. Het jaar daarop hebben studenten uit die zelfde minor de muur bij zorginstelling Amsta ontwikkeld. Waar de eerste muur een vaste set beelden toont, gebruikt de muur bij Amsta gezichtsherkenning om persoonlijke beelden te kunnen tonen.

De ontwikkeling van deze muur is daarna doorgezet in de minor Zorgtechnologie waar studenten van MCI en interessegebeid Gezondheid interdisciplinair samenwerken. Studenten van Techniek gaan nu de muur verder aanpassen in het kader van hun afstuderen en eigen bedrijf.

Wat gaat er in de toekomst met de zorgmuur gebeuren?

Margriet Pol, coördinator en docente van de minor Zorgtechnologie, licht toe: ‘De gezondheidszorg staat onder druk. Met de vergrijzing voor de deur komen we niet alleen handen aan het bed tekort, maar mensen willen in de toekomst ook andere vormen van zorg. Mensen willen langer zelfstandig blijven wonen en de regie over hun leven houden.’

Kortom, de vraag naar nieuwe zorgtechnologieen neemt toe. Een markt waar voor nieuwe ondernemingen goed op in te spelen is. HvA- studenten Ruurd Bell, Mike Oudshoorn en Laurean Serné van de opleiding Engineering, Design and Innovation werken daarom inmiddels aan een nieuwe interactieve zorgmuur, die ook verplaatsbaar wordt. Zo kunnen zij dit ook gaan vermarkten aan andere zorgcentra, via hun eigen onderneming.

Veranderingen

Deze tweede muur wordt verplaatsbaar en modulair, dat wil zeggen: de muur bestaat uit verschillende blokken, zodat je ‘m zelf kunt samenstellen. De werking van de muur zal ook worden verbeterd. Ruurd: ‘Bij de huidige muur werkt de interactie nog niet zo goed. Dementerenden zijn vaak in zichzelf gekeerd en komen daarom niet op de muur af.’ Hoe prikkel je dementerenden om op de muur af te komen en daar in actie te komen? Ruurd heeft al een idee: een ouderwetse telefoon, die gaat rinkelen. Omdat reflexen vaak het langst blijven hangen in het brein, hoopt Ruurd dat de telefoon de dementerenden onbewust prikkelt om op te nemen. De studenten gaan deze ideëen nog uitwerken, de demoversie van de muur moet over twee à drie maanden af zijn.

Student Laurean optimaliseert de gezichts- en activiteitenherkenning van de nieuwe muur. Het is de bedoeling dat de muur reageert op de specifieke persoon die ervoor staat, maar dementerenden lopen vaak met hun gezicht naar beneden. Een lastig probleem voor Laurean om te kraken; hij verkent de mogelijkheden van de 3D-Kinektcamera, gezichtsherkenning en een antennesysteem. Dan is er nog student Mike, de technische man achter de nieuwe muur; hij maakt het design en zorgt ervoor dat de interactieve blokken omgewisseld kunnen worden in het frame.

Startende ondernemers

De drie ambitieuze techniekstudenten ontwikkelen de zorgmuur als afstudeeropdracht, en gaan deze vermarkten via hun eigen onderneming iLLi Engineering. Dat doen zij in het Start Up Tech Centre, bij het nieuwe afstudeeratelier “Validate your business in Technology” van HvA-domein Techniek, waar techniekstudenten kunnen afstuderen op hun eigen onderneming. Over twee of drie maanden moet hij er dan staan: de ‘golden demo’ van de zorgmuur, versie 2.0, die voor rust en herkenning zorgt. In juni hebben Ruurd, Mike en Laurean hun eerste klant.

Wil jij de studenten en hun ontwikkelingen volgen?

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 16 november 2023

Project Info

Startdatum 30 aug 2013

Locatie

De Keyzer

Czaar Peterstraat 4

1018 PR Amsterdam