Kenniscentrum Techniek

LEVV-LOGIC (RAAK MKB)

Project

In het project LEVV-LOGIC wordt onderzoek gedaan naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) voor de levering van goederen in steden. In dit project ontwikkelen de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam en HAN samen met logistiek dienstverleners, verladers, voertuigaanbieders, netwerkorganisaties, kennisinstellingen en gemeenten nieuwe kennis over logistieke concepten en business modellen met LEVV. Met als doel: een rendabele inzet van LEVV voor stadslogistiek.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Het 2-jarige onderzoek wordt mede gefinancierd met de RAAK-mkb subsidie. Deze subsidie is bedoeld om via kennisuitwisseling het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten.

De 29 projectdeelnemers delen de ambitie om met LEVV’s een bijdrage te leveren aan regionale, nationale en Europese doelstellingen om stedelijk goederenvervoer efficiënter en schoner te organiseren. Hiermee sluit het project aan bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek.

Bekijk hier een filmpje over een proef met LEVV-LOGIC in 2 minuten.

LEVV-LOGIC leverde een bijdrage in de onderstaande evenementen

European Cycle Logistics Conference

20 en 21 maart 2017, Wenen

International Cargo Bike Festival

11, 12 en 13 juni 2017, Nijmegen

Hoe kunnen Lichte Elektrische Vrachtvoertuigen rendabel worden ingezet voor stadslogistiek?

Deze vraag speelt bij steeds meer logistiek dienstverleners, verladers en voertuigaanbieders. De logistiek dienstverleners willen LEVV’s inzetten, maar weten niet hoe ze dit rendabel kunnen doen omdat de huidige logistieke processen in de keten afgestemd zijn op de inzet van bestel- en vrachtvoertuigen. Voor overstap naar LEVV’s dienen de processen (plannen, sorteren, laden, factureren) anders georganiseerd te worden, want de voertuigen zijn kleiner in omvang en hebben een andere laad- en energievoorziening. Daarnaast is onvoldoende duidelijk voor welke stadslogistieke stromen LEVV’s geschikt zijn en vragen verladers zich af of met LEVV’s dezelfde service en prijs gegarandeerd kan worden. Voertuigaanbieders willen LEVV’s ontwikkelen, maar weten niet aan welke technische eisen de voertuigen moeten voldoen om deze concurrerend in te zetten.

De deelnemers in LEVV-LOGIC:

  1. onderzoeken de potentie van LEVV voor specifieke stadslogistieke stromen (waaronder food-, webwinkel-, en facilitaire leveringen);
  2. ontwerpen nieuwe logistieke concepten met LEVV voor de distributie van goederen van verzender naar ontvanger;
  3. vertalen logistieke vereisten naar technische ontwerpen en aanpassingen aan bestaande LEVV’s;
  4. experimenten met nieuwe LEVV-concepten in de praktijk;
  5. ontwikkelen schaalbare business modellen met LEVV’s.

Penvoerder: Hogeschool van Amsterdam, Faculteit Techniek, Onderzoeksprogramma Urban Technology

Consortiumleden: Hogeschool Rotterdam, DOET, Fietsdiensten.nl, LeanCargo (mkb) en Deudekom (mkb)

Overige mkb deelnemers: 2Wielkoeriers, MSG Post & Koeriers, MyPup, Bubble Post, CityHub, Leen Menken, 4Wieler, EasyGo Electric, Stint, Urban Arrow, Greenolution, Maproloc, The Office Service, Het Lokaal

Overige deelnemers: PostNL, EVO, Gemeenste Amsterdam, Gemeente Rotterdam, KnowledgeMile, TNO, Outspoken Delivery, Connekt

Voor meer informatie over het project, aankomende bijeenkomsten en mogelijkheden voor samenwerking kunt u contact opnemen met:

Susanne Balm (projectleider)

s.h.balm@hva.nl

06-21157771

Walther Ploos van Amstel (lector City Logistics)

w.ploos.van.amstel@hva.nl

06-10081090

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 18 januari 2024

Project Info

Startdatum 01 sep 2016
Einddatum 01 sep 2018