Kenniscentrum Techniek

CIVIC

Project

CIVIC staat voor “Construction in Vicinities: Innovative Co-creation”. De HvA werkt binnen dit project met een Europees consortium aan onderzoek naar slimme bouwlogistiek. Het project is onderdeel van het JPI Urban Europe Programma, waarin Europese landen samenwerken aan het verbeteren van de aantrekkelijkheid, duurzaamheid en economische vitaliteit van steden. Het CIVIC project is gestart in april 2016 en loopt tot september 2018. Het onderzoek wordt gedurende het project toegepast bij bouwprojecten in Amsterdam, Brussel, Stockholm en Zweden.

Het consortium kent 9 partners uit vier landen: Zweden, België, Oostenrijk, Nederland. Daarnaast zijn er gemeenten en professionals uit de praktijk die kennis inbrengen en gaan toepassen.

Nederland:

  • Hogeschool van Amsterdam (consortium leider)
  • Deudekom en Cargohopper (praktijkpartner voor logistiek)
  • HuisvestingsOntwikkeling UvA (demonstratiepartner)

Belgie:

  • Vrije Universiteit Brussel (onderzoekspartner)
  • CommuniThings (praktijkpartner voor sensortechniek)
  • Brussels Mobiliteit (demonstratiepartner)

Zweden

  • Linköping University (onderzoekspartner)
  • Chalmers University of Technology (onderzoekspartner)
  • Lindholmen Science Park (disseminatiepartner)
  • Stockholm (demostratiepartner)

Oostenrijk

  • Austrian Institute of Technology (onderzoekspartner)
  • BERNARD Engineers (praktijkpartner voor bouwontwikkeling)

CIVIC draagt bij aan de ontwikkeling en toepassing van duurzame, efficiënte, en breed gedragen oplossingen voor bouwlogistiek in steden. Binnenstedelijk bouwen is nodig voor aantrekkelijke, duurzame en economisch vitale steden. Denk aan de bouw en renovatie van infrastructuur, woningen en gebouwen. Echter, het vervoer van goederen en personeel naar en van de bouwplaats brengt hoge transportkosten en negatieve gevolgen met zich mee voor het milieu en de omgeving. CIVIC onderzoekt manieren om de negatieve impact te beperken.

Dit gebeurt op drie manieren:
1. Het optimaliseren van de logistieke stromen van en naar de bouwplaats. Van belang in deze activiteit is het kwantificeren van de effecten van slimme bouwlogistieke oplossingen. Welke verandering in uitstoot, kilometers en kosten brengt een alternatieve manier van werken met zich mee?

2. Het betrekken van stakeholders bij de evaluatie van alternatieven. Om het draagvlak van bepaalde oplossingen te toetsen, wordt de MAMCA (multi-actor-multi-critiera analyse) methode van Dr. Cathy Macharis toegepast. In een interactieve setting gaan verschillende actoren (denk aan de aannemer, vervoerders, de bouwgroothandel, opdrachtgever en bewoners) alternatieven toetsen op basis van hun eigen criteria.

3. Het ontwikkelen van ondersteunende governance concepten. CIVIC heeft als doel om de inzichten over logistieke optimalisatie en stakeholder participatie een plek te geven in de besluitvorming en aanbesteding van binnenstedelijke bouwwerkzaamheden.

Het project levert op:

1. Modellen voor het optimaliseren en evalueren van bouwlogistiek

2. Een tool om stakeholders te laten participeren in de evaluatie van bouwlogistieke oplossingen

3. Slimme governance concepten om duurzame bouwlogistiek een plek te geven in de besluitvorming over binnenstedelijke bouwwerkzaamheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics (w.ploos.van.amstel@hva.nl)

Michael Berden, onderzoeker (m.l.t.berden@hva.nl)

Susanne Balm, projectleider (s.h.balm@hva.nl)

Lees meer
Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 18 januari 2024

Project Info

Startdatum 01 apr 2016
Einddatum 01 sep 2018