Elke ruit een tweede leven (Hergebruikt isolatieglas)
Hoe kun je verouderd isolatieglas opwaarderen en hergebruiken?
ProjectVerouderd isolatieglas eindigt vaak in relatief laagwaardige toepassingen als glaswol of verpakkingsmateriaal. Zonde, als je bedenkt hoeveel energie het kost om glas te maken. In Hergebruikt isolatieglas ontwikkelen onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met bedrijven strategieën voor hergebruik van oud isolatieglas. Met de inzichten die zij opdoen kan de bouwwereld nieuwe stappen zetten op weg naar circulariteit.
Artikel in Bouwwereld mei 2024
Artikel Bouwwereld uitgave 3 2024: Demontage en hergebruik veelbelovend voor grootschalige toepassing circulair isolatieglas.
Netwerkbijeenkomst Circulair Glas
Op 7 december vond het eindevent plaats van het project Hergebruikt isolatieglas. Tijdens deze netwerkbijeenkomst zijn de onderzoeksresultaten van het project besproken en deelden de praktijkpartners hun ervaring met hergebruik van vlakglas. Bekijk hier het verslag en de video, gemaakt door Glas in beeld .
Jaarlijks wordt in ons land 70 duizend ton glas uit gebouwen gehaald. Bijvoorbeeld omdat gebouwen gesloopt worden, of om het glas te vervangen door nieuwe, beter isolerende soorten. Oud glas wordt gerecycled tot glaskorrels, een grondstof voor glaswol en verpakkingsmateriaal. De glaskorrels zijn vooralsnog niet schoon genoeg om er nieuw glas voor gebouwen van te maken. Nieuw glas wordt daarom gemaakt van ‘virgin’ materialen, een proces dat veel energie kost. De grondstoffen worden gesmolten bij 1500 graden Celsius, in ovens die dag en nacht draaien. Daarbij komt dat bedrijven in Nederland glas steeds vaker importeren, wat leidt tot extra transportkilometers en daarmee een hogere CO2-uitstoot. Hergebruik van oud (isolatie)glas biedt mogelijk uitkomst.
Circulariteit als verdienmodel
In Hergebruikt isolatieglas onderzoekt de HvA samen met bedrijven uit de bouwwereld hoe oud isolatieglas gerepareerd en geüpgraded of gedemonteerd en (deels) hergebruikt kan worden. Belangrijke voorwaarde is dat hergebruikt, verbeterd isolatieglas niet duurder mag zijn dan nieuw isolatieglas met dezelfde isolerende werking. ‘Met de inzichten uit het project kunnen bedrijven straks nieuwe verdienmodellen ontwikkelen’, zegt Ed Melet, hoofdonderzoeker bij de HvA en projectleider. ‘Denk bijvoorbeeld aan een extra service voor het upgraden van glas bij renovatieprojecten.’
Isolatiewaarde verhogen
Het projectteam houdt drie soorten (isolatie)glas tegen het licht: glas uit de periode 1980-1995, HR+-glas geplaatst tussen 1990 en 2010 en hoogrendementsglas (HR++). De onderzoekers testen hierbij verschillende (combinaties van) strategieën om de isolatiewaarde te verbeteren. Deze lopen uiteen van het aanbrengen van isolerende folies en het opnieuw vullen van de luchtspouw met edelgas tot het plaatsen van een extra glasblad. De strategieën worden uitgedacht tijdens workshops met projectpartners en getest in de Klimaatkamer van de HvA, tot temperaturen van min twintig graden Celsius. Het team onderzoekt daarnaast in 50 gebouwen hoe HR++ glas veroudert en of het uitmaakt op welke plek, oriëntatie of hoogte de ruiten zich bevinden. Een indicator voor het verlies aan isolatiewaarde van glas is de afname in de hoeveelheid edelgas in de spouw.
Partners in Hergebruik van isolatieglas
Het project wordt uitgevoerd door onderzoekers van de groep Circulair Bouwen van de HvA. Ze werken in het project nauw samen met 17 partijen, afkomstig uit alle geledingen van de bouwwereld: van glasleveranciers en bouwfysisch experts tot gebouweigenaren. Het Rijksvastgoedbedrijf is mede-initiatiefnemer van het project.
Onderwijs
Studenten Architectuur, Architectonische Techniek en Project Management van de HvA kunnen deelnemen via een afstudeerproject in het Afstudeeratelier 100% Circulair. Studenten doen hier onderzoek naar hoe technische materialen op een hoogwaardige manier te hergebruiken zijn, of zo samen te stellen dat ze in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt kunnen worden.
Circulair Bouwen
Hergebruikt isolatieglas sluit aan bij het onderzoek van de groep Circulair Bouwen naar het verlengen van de levensduur van bouwmaterialen. Deze groep doet daarnaast onderzoek naar biobased bouwmaterialen.
Meer weten?
- Lees hier het verslag over de netwerkbijeenkomst Circulair Glas van 7 dec. 2023, gemaakt door Glas in beeld
- Lees hier het artikel HERGEBRUIK ISOLATIEGLAS, DEMONTAGE MEEST KANSRIJK uit Glas in Beeld #5, nov 2023 via glasinbeeld.nl
- In juni 2023 presenteerde Elke van Nieuwenhuizen tijdens de Glass Performance Days in Finland haar wetenschappelijke paper over een screeningmethode om het hergebruikpotentieel van isolatieglas in gebouwen te bepalen , op basis van productleeftijd en argonmetingen
- Lees hier een interview met Ed Melet en Elke van Nieuwenhuijzen in Bouwwereld