Re-using Amsterdam ArenA stadium seats
Consumer appreciation for Circular Design with a waste stream
ProjectAmsterdam ArenA is replacing all stadium seats and wishes to discard the old seats in a socially responsible manner. The AUAS studies how to encourage the local re-use of this urban waste material. Which products can be made from the discarded stadium seats of Amsterdam ArenA, and how does the consumer appreciate these products?
Capturing emotional value
In the here described project, Amsterdam based designers are asked to make a prototype for a circular design that also captures the emotional value of the Amsterdam ArenA material. This six-week design sprint resulted in the designs for use at the Work in Progress exhibition of the Network Applied Design Research at the Dutch Design Week 2017. During the exhibition the appreciation for the products by the consumer will be evaluated.
Recently the AUAS finished an exploration on the viability of two re-use scenarios:
- Upcycling of stadium seats into new consumer chairs.
- Possibilities for recycling at material level for various applications.
This previous study resulted in different chair designs that are evaluated by Amsterdam ArenA for production and it proved that the material could be processed into new products with techniques such as 3D printing.
- Amsterdam ArenA
- Designer Community Platform Amsterdam Made
- Research group Circulair design and business of the Urban Technology research programme, Amsterdam University of Applied Sciences.
Insights
This project allows Dutch designers to become more familiar with the possibilities of circular design. Insight in consumer appreciation for the designed products will provide valuable information for circular design using waste streams.
- A set of prototyped designs by Amsterdam based designers.
- Exhibition of prototypes on different locations, among which the Dutch Design Week 2017.
- Publication of project and results in a magazine for design professionals
- AUAS report with the generated insights in consumer appreciation for the use of a unique waste stream for circular designs.
Inge Oskam, professor Circular Design & Business
Marta Malé-Alemany, Head Lecturer in Digital Production
Yanti Slaats, researcher Circular Design
Koen van ‘t Hof, researcher Psychology of the Sustainable City
Liselotte van Dijk, project manager
Marion Ester, research coordinator: m.ester@hva.nl
‘ArenA Stoel’ door Studio Hamerhaai
De stoeltjes van het Amsterdam Arena Stadion hebben 20 jaar lang in weer en wind mensen een zitplaats geboden. Tijdens voetbalwedstrijden, concerten en evenementen. Van het kampioenschap van Ajax tot de optredens van de Rolling Stones: de stoelen kregen liefde, woede, enthousiasme, verdriet en euforie te verduren. Nu zijn ze vervangen en mocht Studio Hamerhaai ermee aan de slag.
Na 20 jaar trouwe dienst mochten de stoelen van ons ook wel met pensioen. Dus zorgden we met ons ontwerp dat het voorheen actieve stoeltje een wat meer relaxte houding mocht aannemen. Een stoel voor aan de eetkamertafel, of als stand alone in je woonkamer of kantoor. Waarop je kan genieten van je eten, maar ook daarna nog een tijd kan natafelen.
Studio Hamerhaai houdt van contrasten. Dus hebben we tegen de organische vormen van de zitting en leuning een geometrische vorm gezet als frame. We hebben bewust de zitting en leuning binnenin het frame gemonteerd, zodat het contrast ook goed uitkomt. Het frame is gemaakt van resten staalkokers van onze buurman, een staalbewerker.We hebben het staal zwart en mat gemaakt, voor wederom een contrast: zwart mat en glanzend rood. Dit is nog een prototype. Er zijn nog een aantal wijzigingen die wij willen uitwerken in het definitieve ontwerp: het stalen frame zal minder zwaar worden door dunnere kokers te gebruiken. Het frame zal worden gepoedercoat zodat het zelfs als tuinstoel kan worden gebruikt. En de zitting zullen we iets naar voren zetten om de zithouding te optimaliseren.
Over Studio Hamerhaai
Studio Hamerhaai maakt Dutch Design van afval. In al onze ontwerpen komt onze liefde voor hout met een leven, gepoedercoat staal en onze voorkeur voor eenvoud naar voren.
Design van Nederlandse bodem. Zelf ontworpen, zelf gemaakt.. je zou het zelfs ambachtelijk kunnen noemen! Producten met een verhaal, van materialen die we op een verrassende wijze hergebruiken. We gebruiken de transport kisten van het Rijksmuseum, maar ook de jerrycans van onze plaatselijke snackbar. Ja, dat is upcyclen, of recyclen. Maar dat vinden wij logisch. Want zomaar materiaal weggooien? Dat is zonde. En je kan veel meer over een product met hergebruikt materiaal vertellen. Dat vinden we dan weer leuk.
Contactgegevens
Niki Schoondergang
Boudewijn van den Bosch
info@studiohamerhaai.nl +31 6 163330002 (Niki)
Ajax the Great’ door Polimeer
Het ontwerp is een interpretatie van de Ajax Amfora - een oud object dat het verhaal van de grote strijder Ajax vertegenwoordigt; de Griekse held die het Amsterdamse voetbalteam inspireert. Deze sculptuur omvat de sfeer van de fans die samenkomen om de stad Amsterdam te ervaren en te vieren.
De Amfora is gemaakt van de stoelen die getuigen waren van 20 jaar voetbal in de Amsterdam ArenA. Met behulp van een combinatie van moderne productietechnieken en traditionele ambacht, konden we de sentimentele waarde van de Ajax voetbalgemeenschap vastleggen. De Amfora beschikt over twintig diagonale plakjes die de eerste twee decennia vertegenwoordigen van Ajax in zijn nieuwe stadion. Het circulaire ontwerp toont de mogelijkheid om een verouderd voorwerp te transformeren in een materiaal dat weer opnieuw kan worden ingezet.
Wij streven ernaar om de emotionele en historische waarde van de gemeenschap vast te leggen, omdat wij geloven dat het creëren van lang houdbare en unieke objecten de beste manier is om afval te verminderen. Deze Amfora heeft tot doel om productontwerpers, studenten en industrie te inspireren en aan te moedigen om de materiële waarde van gerecycled kunststof te benutten. Wij geloven dat circulaire innovaties een positieve impuls opleveren voor onze samenleving, en dan met name voor de transitie naar een zelfvoorzienende stad.
In de toekomst willen we graag de fans en/of de spelers uitnodigen om mee te doen in onze workshop, om een nog grotere Amfora te ontwikkelen. Wij zien dit object voor ons als een permanent beeldhouwwerk dat het gemeenschapsgevoel van de voetbalclub Ajax uitstraalt in het ArenA Museum.
Over Polimeer
Bij Polimeer zijn we voortdurend op zoek naar oplossingen voor circulaire ontwerp-uitdagingen.
Sinds 2015 draagt Polimeer bij aan de overgang naar de circulaire economie en zelfvoorzienende steden. Wij zijn ontwerpers, ambachtslieden, makers, ondernemers en digitale fabrikanten. Met een multidisciplinaire benadering onderzoekt en ontwikkelt Polimeer hybride productiediensten voor een positieve impact, door gebruik te maken van een ontwerp als instrument om onderzoek te verrichten en de rol van de industrie te bevragen. Wij vinden innovatieve manieren om afvalstromen te transformeren door ons te richten op materiaal-esthetiek, nieuwe ambachten en digitale productie.
Polimeer
Alessandro Iadarola
Bob Vos
Johan & Sjaak by Aat’ door Bee Inc.
Over stoel ‘Johan’
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wat is dan mooier dan een kinderstoeltje te maken uit twee rugleuningen en een gefreesd onderstel uit betonmultiplex, zodat er een schommelstoeltje of slee ontstaat? Mooi detail is het verbindingsstuk tussen de twee delen: dit is zo gefreesd dat je de onderdelen zelf in elkaar kan klikken.
Materiaal: twee oude ArenA stadionstoel rugleuningen, betonmultiplex en acht slotbouten.
Over stoel ‘Sjaak’
Hoe simpel kun je het houden? Dat was de eerste zoektocht naar de mogelijkheden met de oude Amsterdam ArenA stoeldelen. In deze zoektocht kwam ik toch weer uit bij een stoel omdat ik het lastig vond om in de rijke historie van de stoeltjes te gaan zagen; ik wilde kijken of er niet gewoon nog een mooi stoeltje in zat. En vervolgens de vraag hoe met een minimale toevoeging en zonder iets met de zitting te doen, toch een stoel te creëren is. Dan blijken er gewoon ‘poten’ in de zitting te zitten’: metalen framedelen die de oorspronkelijke zitting steun gaven. Deze vormen in het nieuwe stoeltje een soort koppelstuk tussen de vier losse onderdelen. Na een aantal tests bleken ook de gaten in de metalen beugels goed van pas te komen. Extra toevoegingen zijn twee CNC gefreesde verbindingsstukken waar de losse onderdelen inschuiven en die vervolgens geborgd zijn met een flinke bout.
Materiaal: wit betonmultiplex 18 mm, acht bouten en moeren (kastverbinder), twee oude Amsterdam ArenA stadionstoel zittingen en twee beugels uit deze zittingen.
Over Aad Kruiswijk
Aad Kruiswijk (1967)
Aad is conceptuele vormgever en uitvinder. Zijn expertise loopt uiteen van producten to diensten, en van idee tot productielijn.
Aad volgde opleidingen aan de Meubelvakschool en de Gerrit Rietveld academie (binnenhuis).
Aad houdt zich op dit moment bezig met diverse projecten:
- Bijen project (Bee Inc.nl)
- Inrichting scholen met een nieuw school concept
- Ontwikkeling van nieuwe lespakketen/vakken
- Gezonde snacks
Contactgegevens
Aad Kruiswijk
info@beeinc.nl - 06-54282304