Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Simba

De Foxfit-app helpt kinderen met astma om met plezier te bewegen

Project

Het doel van het Simba onderzoek is om kinderen met astma met plezier en zelfvertrouwen te laten bewegen. Als je iets leuk vindt om te doen, dan doe je dat al snel vaker. Daarom hebben we samen met kinderen met astma de app Foxfit gemaakt waarmee ze op een leuke manier aanleren om meer te gaan bewegen.

Waarom is het onderzoek belangrijk?

Veel kinderen met astma bewegen te weinig, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor benauwdheid, terwijl bewegen juist heel belangrijk voor ze is. Het kan astmaklachten verminderen waardoor ze beter mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld op het speelplein en met kinderfeestjes.

Er bestaan al veel manieren om kinderen te helpen meer te bewegen, maar deze zijn vaak niet gericht op kinderen met astma of zijn juist heel erg gericht op het ‘ziek zijn’. Kinderen gebruiken het vaak niet omdat het niet past bij wat ze nodig hebben of omdat ze het niet leuk vinden.

Om iets te maken dat wél leuk en echt bruikbaar is, werken we bij het Simba-onderzoek juist samen met kinderen met astma. We vroegen deze kinderen wat volgens hen zelf helpt om meer te bewegen als je astma hebt. Deze vraag stelden we ook aan hun ouders en zorgverleners.

Wat levert het onderzoek op?

Op basis van alle antwoorden hebben we de app Foxfit gebouwd. Meerdere kinderen met astma en zorgverleners hebben de eerste versie van de app getest. Met hun adviezen hebben we onze beweegapp nog handiger, leuker en mooier gemaakt.

In de app reist een vos met zijn raket naar verschillende planeten. De kinderen dragen een beweegmeter die bijhoudt hoe veel en hoe hard ze bewegen. Voor het bewegen krijgen ze punten waarmee de vos met zijn raket de planeet kan bereiken. Verder krijgen de kinderen ideeën voor leuke activiteiten en krijgen ze op speelse wijze tips over astma, bewegen en medicijnen.

Een zorgverlener, zoals een verpleegkundige of fysiotherapeut, begeleidt de kinderen tijdens het gebruik van de app. Op een beveiligde Foxfit-website kan de zorgverlener zien hoeveel de kinderen bewogen hebben en hoe ze zich voelden. Zo kunnen de zorgverleners makkelijk zien of de kinderen bijvoorbeeld minder bewogen door astmaklachten. Ook stellen zorgverleners samen met het kind persoonlijke doelen op en delen ze trofeeën uit om het kind te belonen. Deze trofeeën ziet het kind in de prijzenkast van de app.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Vijftien kinderen en hun zorgverleners hebben Foxfit zeven weken getest. De kinderen zijn heel enthousiast. Ze vinden de app leuk om te gebruiken en bewegen met plezier. Ook de zorgverleners zien veel voordelen van Foxfit. We hebben nu vooral de gebruiksvriendelijkheid van de app getest, zodat Foxfit echt bruikbaar is in de praktijk. De eerste resultaten van ons onderzoek zijn positief. We hopen dat nog veel kinderen met astma een ruimtereis met Foxfit maken en zo leren dat bewegen ook met astma leuk kan zijn.

Externe partners die bij het Simba consortium zijn aangesloten, zijn:

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

In deze video licht onderzoeker Annette Brons van het lectoraat Digital Life toe hoe de Foxfit-app werkt.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 10 januari 2022

Project Info

Startdatum 01 mei 2017
Einddatum 01 aug 2019

Contact

Annette Brons
Ben Kröse