Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten ICT die VR-film maakten per abuis omsingeld

Politie zag studenten minor Intelligent Environments aan voor inbrekers

13 apr 2017 16:22 | Afdeling Communicatie

Vier studenten ICT van de minor Mobile Development van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) namen vandaag een zelfgeschreven scène op voor een virtual reality-app die zij in het kader van hun studie ontwikkelen voor het bedrijf Decipher Industries. De studenten leefden zich zo goed in hun rol in, dat ze onverwachts omsingeld werden door 10 politieagenten, die hen wilden aanhouden.

Garagebox

De ICT-studenten waren in de garagebox van één van hen een scène aan het filmen met een 360 graden-camera. Zij ontwikkelen een Virtual Reality-app, eigenlijk een 'adventure game', waarbij de speler (die een VR-bril op heeft) het verhaal wordt ingezogen omdat hij overal om zich heen kan kijken, en zelf beslissingen moet nemen. De studenten hebben als verhaallijn voor de app verzonnen dat iemand in een garage box zit opgesloten, en bevrijd moet worden door de speler, die allerlei keuzes moet maken op het moment dat hij de box binnen is.

Inbreken

Een alerte buurtbewoner in Amstelveen zag het tafereel vanuit zijn raam, en belde de politie omdat hij dacht dat de studenten aan het inbreken waren op klaarlichte dag. Dit omdat de studenten laptops en camera’s bij zich hadden, en opvallend gekleed waren. Binnen korte tijd waren de studenten omsingeld door tien agenten. Na een toelichting door de studenten mochten zij vrijuit gaan. Een agent gaf aan het een origineel idee te vinden, maar raadde aan het op een andere locatie op te nemen. De studenten maken de overige opnames in het weekend ergens anders, om verdere onrust te vermijden.

Docent Gideon Bazen van de minor Mobile Development: “Met dit soort verhalen komen studenten niet elke dag terug op de hogeschool, maar we hebben er allemaal om gelachen en heb ik er alle vertrouwen in dat ze het vervolg goed afronden. “