Hogeschool van Amsterdam

Interactieve zorgmuur HvA-studenten gaat de wereld in

7 mei 2014 11:05 | Afdeling Communicatie

De nieuwe interactieve zorgmuur die dementerenden gerust moet stellen is af en verhuist vandaag naar zorginstelling Naarderheem. HvA-studenten Ruurd Bell, Mike Oudshoorn en Laurean Serné ontwikkelden de vernieuwde zorgmuur, die de dementerende door middel van gezichtsherkenning vertrouwde foto’s toont en muziek afspeelt.

Het is studenten Ruurd, Mike en Laurean gelukt: in een paar maanden tijd ontwikkelden zij een zorgmuur om dementerenden een plek van rust en herkenning te bieden. Dit voorkomt dat dementerenden gaan 'dwalen' door het zorgcentrum en zich rusteloos voelen. De houten voorkant en twee lantaarntjes geven de zorgmuur een antieke uitstraling. Willeke Alberti zingt zachtjes uit de speakers.

'Wat zit je haar goed'

Dementeren zijn vaak in zichzelf gekeerd, dus de studenten bedachten iets om deze mensen te prikkelen. Een ouderwetse telefoon met draaischijf staat op een plankje. Ruurd legt uit: 'Herinneringen van vroeger blijven het langst in het geheugen zitten, dus we hopen dat demente mensen de oude telefoon uit een reflex opnemen.' De telefoon rinkelt spontaan, en Ruurd neemt op. 'Wat zit je haar goed!' verschijnt meteen op het schermpje ernaast. Ruurd gniffelt: 'We hopen dat demente mensen door zo'n bericht even ontspannen.'

De muur toont foto's van de persoon die ervoor staat

Gezichtsherkenning

Staat iemand voor de muur, dan verschijnen persoonlijke foto's op een groot beeldscherm. Student Mike integreerde een high tech-camera in de muur met geavanceerde gezichtsherkenning. De camera registreert ook het gezicht wanneer de dementerende met gebogen hoofd loopt. 's Avonds gaan de gordijntjes automatisch dicht voor het scherm. Zo weet de dementerende dat het tijd is om te gaan slapen.

Opbouwen en afbreken

De studenten demonstreren hoe gemakkelijk de muur uit elkaar te halen is: de muur bestaat uit 16 blokken die je kunt verwisselen. Zo kunnen de verzorgers de muur in de gewenste samenstelling opbouwen. Vandaag verhuist de muur naar zorginstelling Naarderheem, om daar de komende twee weken getest te worden. De studenten hopen dat het een succes wordt, want zij ontwikkelden de zorgmuur als afstudeeropdracht binnen hun eigen onderneming illi Engineering. Laurean heeft goede verwachtingen: 'Het verplegend personeel is al enthousiast, omdat ze het zelf kunnen bedienen en het een gemakkelijke interface heeft.'

Mike demonstreert hoe gemakkelijk de muur uit elkaar te halen is

Ruurd neemt de telefoon op