Hogeschool van Amsterdam

1,1 miljoen voor spieronderzoek diabetici

28 okt 2013 16:59 | Afdeling Communicatie

Hoe kunnen oudere diabeten op gezond gewicht komen, zonder dat zij hun spiermassa verliezen? De Hogeschool van Amsterdam gaat dit onderzoeken, samen met Nutricia Research, TNO, Tromp Medical en Valente-Dietheek. Verder wordt samengewerkt met het VU medisch centrum.

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor en is sterk gerelateerd aan ouderdom en overgewicht. Een gezonde leefstijl, dat wil zeggen een gezond gewicht en regelmatig bewegen, verkleint de ziektelast van diabeten. Maar bij afvallen gaat vaak ook spiermassa verloren; een probleem voor oudere diabeten, want op hogere leeftijd is dit moeilijk omkeerbaar. Spiermassa is juist belangrijk om de suikerspiegels en de vet- en koolhydratenverbranding op peil te houden.

Specialisten van Hogeschool van Amsterdam, Nutricia Research, TNO, Tromp Medical en Valente-Dietheek gaan de komende 3,5 jaar intensief samenwerken aan een studie naar het behoud van spiermassa onder oudere diabeten die afvallen. De partners financieren het onderzoek zelf en ontvangen daarnaast een toelage van TKI, het Topconsortium for Knowledge and Innovation van het Ministerie van Economische Zaken.

Verbetering van de gezondheid

Binnen het project vindt een klinische studie plaats waarbij obese oudere diabetespatiënten drie maanden lang een programma volgen met een verminderde inname van calorieën en drie keer per week sporten in een groep onder begeleiding van een instructeur. De onderzoekers bestuderen met name de effecten van een innovatief hoog-eiwitdieet op het behoud van spiermassa, het verlies van vetmassa en de metabole gezondheid. Bovendien beoogt het project de huidige testen voor de karakterisering van diabetespatiënten te verbeteren en wordt er gericht gezocht naar biomarkers die de effecten op een verbetering van de gezondheid kunnen voorspellen. De resultaten van het project zullen uiteindelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van persoonlijke afvalprogramma's voor obese oudere diabetespatiënten.

Werken aan innovatiekracht

Kees de Gooijer, directeur TKI Agri&Food: 'Binnen de topsector Agri&Food zoeken we naar manieren waarop voedingsconcepten kunnen bijdragen aan de innovatiekracht van Nederland en de grote maatschappelijke thema's van vandaag zoals de vergrijzing en overgewicht. De kracht van dit project is dat er samen wordt gewerkt aan een nieuwe propositie voor een uitdagende groep: ouderen met overgewicht.'

Meer informatie

Meer informatie kunt u verkrijgen bij dr.ir. Peter Weijs, Lector Gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam: p.j.m.weijs@hva.nl .