Centre for Economic Transformation | CET

Accountants en mkb-klanten optimaal digitalisering laten benutten

Project

Het Centre for Financial Innovation (CFI) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt hoe mkb-accountants de explosieve groei aan mogelijkheden van digitalisering, ICT en data-analyse het meest optimaal kunnen inzetten voor hun klanten en een efficiënte bedrijfsvoering van het eigen accountantskantoor.

Digitalisering verandert de werkwijze van accountantskantoren ingrijpend. Daarnaast moeten accountants om succesvol in te spelen op de behoeften van mkb-klanten hun weg vinden in veel nieuwe ICT-toepassingen: software-applicaties, informatiesystemen, rapportagetools, financial auditing tools, process mining tools, machine learning tools, blockchaintechnologie, online portals, fraudedetectiemethoden, datamanagement-systemen en data-analysemethoden.

Zelfscan en data-analyseprotocol

CFI helpt te bepalen wat voor accountants met mkb-klanten en hun werkprocessen relevant is op het gebied van digitalisering, ICT en data-analyse. Naast onderzoek hiernaar worden een zelfscan voor de eigen bedrijfsvoering en werkprocessen van de accountant en een data-analyseprotocol voor de advisering aan mkb-klanten ontwikkeld met daarin relevante data-analysestappen en -tools.

Financiering

SIA RAAK-mkb

In een RAAK-mkb-onderzoek staat een vraag uit het mkb centraal. Hogescholen en andere kennisinstellingen en minimaal zes mkb-bedrijven doen in een consortium onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen.

Projectpartners

- Hogeschool Rotterdam
- Hogeschool Utrecht
- Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA)
- Samenwerkende Registeraccountants en accountants-administratieconsulenten (SRA)
- Vijftien mkb-accountantskantoren
- Vijf mkb ICT- en software dienstverleners voor met name mkb-accountantskantoren
- Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit van Amsterdam (UvA) en Nyenrode Business Universiteit

Het Centre for Financial Innovation (CFI) zoekt samen met organisaties en bedrijven oplossingen voor actuele uitdagingen in het vakgebied finance en accounting. Big data, AI, ethische dilemma’s en duurzaamheid vragen een andere manier van werken. Het CFI biedt inzicht door onderzoek, praktische aanbevelingen en tools, en draagt deze kennis over op studenten en professionals.

Gepubliceerd door  CAREM 9 november 2022

Project Info

Startdatum 01 apr 2020
Einddatum 01 okt 2022

Contact

Peter Krak
Niek Lapidaire
Lisa Klinkenberg