Centre for Economic Transformation

Jobs of the future

De Hogeschool van Amsterdam heeft in opdracht van de Amsterdam Economic Board er onderzoek naar gedaan, getiteld ‘Jobs of the Future’.

19 okt 2021 00:00

Welke banen zijn er in de toekomst? Neemt een robot mijn baan over? Welke vaardigheden hebben medewerkers straks nodig? De Hogeschool van Amsterdam heeft in opdracht van de Amsterdam Economic Board er onderzoek naar gedaan, getiteld ‘Jobs of the Future’. Onderzoekers, docenten en studenten van de hogeschool voerden het onderzoek samen uit. Dat heeft geresulteerd in een instrument waarmee organisaties een skills gericht toekomstplan ontwikkelen. Op basis van producten en/of diensten die de organisatie in de toekomst wil aanbieden, brengen de deelnemers de toekomstige skills van medewerkers ermee in kaart. Inmiddels gebruiken verschillende organisaties het instrument.

Bij de opleiding Bedrijfskunde is in het vierde leerjaar een vak ontwikkeld rondom het project Jobs of the Future. Het onderzoeksproject heeft geresulteerd in verschillende praktijkgerichte vervolgprojecten, zoals onderzoek naar een ‘skillspaspoort’, assessment onder lager opgeleiden en skills, knowledge and attitudes of the future, en bouwen in de toekomst. De Hogeschool van Amsterdam voert de projecten met verscheidene partners uit, zoals TNO, Hogeschool Saxion, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, James, UWV en BAM.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met dr. Hafid Ballajkih, Hoofd Labour & Human Capital in Transition en hoofddocent, e-mail: a.h.ballafkih@hva.nl. Voor meer informatie over praktijkgericht onderzoek door hogescholen neem je contact op met Martje van Ankeren, specialist onderzoeksbeleid bij de Vereniging Hogescholen, ankeren@vh.nl.