Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

Duitse studenten op bezoek bij Smart City Entrepreneurial Lab

20 nov 2015 16:20 | Ondernemerschap

Afgelopen woensdagochtend gaf HvA-lector Willem van Winden een gastcollege aan urban planning studenten van de Technische Universiteit van Dortmund. Een groep van vijftien derdejaars bachelor studenten waren voor hun onderzoeksopdracht zeer geïnteresseerd in hoe Amsterdam zich organiseert en ontwikkelt als smart city.

De stad staat namelijk hoog op de ranglijst van Smart Cities in Europa. Aangezien binnen het Smart City Entrepreneurial Lab van de Hogeschool van Amsterdam kennis wordt ontwikkeld over het starten en managen van smart city oplossingen in de stad, nodigde het labteam de studenten uit in het Wibauthuis.

Ondanks de verstedelijking en vervuiling, kunnen we de stad leefbaarder, duurzamer, bereikbaarder en aantrekkelijker maken. Het Smart City Entrepreneurial Lab zet stappen richting een smart city waar stedelijke stakeholders leren samen te innoveren en oplossingen te co-creëren die de kwaliteit van leven in een stad verbetert en die nieuwe business mogelijkheden genereert. In het huidige onderzoek kijken lectoren Willem van Winden en Inge Oskam naar hoe smart city projecten opgezet (kunnen) worden en gemanaged.

Fieldtrip Dortmund studenten

Na een week vol inzichten, fieldtrips en biketours in het helaas regen- en stormachtige Amsterdam, zullen de Duitse studenten hun onderzoek verder voortzetten in eigen stad. Mei 2016 komen ze opnieuw deze kant op en ontmoeten ze HvA studenten bedrijfskunde MER die zich vanaf maart ook zullen onderdompelen in de wereld van smart city. 

Smart City Entrepreneurial Lab

Deze activiteiten worden uitgevoerd vanuit het Smart City Entrepreneurial Lab. Domein Economie en Management (DEM) en Domein Techniek (DT) werken samen aan het thema smart city en leggen hierbij een verbinding tussen de speerpunten Urban Management en Urban Technology. Het onderzoekslab is onderdeel van het HvA Programma Ondernemerschap – verbinder van onderzoek, onderwijs en ondernemerschap.