Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Verslag symposium ‘Krachtwerk on tour’

28 mei 2013 13:39 | AKMI

In januari 2013 zijn we met een groep van 6 mensen - docenten, onderzoekers en een praktijkwerker/ student van de master social work - naar verschillende steden in Amerika geweest om krachtgerichte, cliëntgestuurde en herstelgerichte praktijken te bezoeken en onderzoekers te spreken die zich met deze praktijken bezig houden.

De inspirerende, interessante en prachtige ervaringen die we daar hebben opgedaan, wilden we graag delen met zo veel mogelijk mensen. Dit hebben we al tijdens de reis gedaan door een blog bij te houden ( www.krachtwerkontour.blogspot.nl ) en dit symposium is ervoor bedoeld om met mensen in gesprek te gaan over wat we hiervan mee kunnen nemen voor onze (onderwijs)praktijken in Nederland.

Gemêleerd publiek

Meteen zodra de zaal open gaat, stroomt een zeer gemêleerd publiek binnen: docenten, ervaringsdeskundigen, managers, onderzoekers, sociale professionals etc. Er is zelfs een delegatie uit België, waarmee we samenwerken in een EU-project gericht op krachtgerichte best-practices. De foto's worden verzorgd door een groep ouderen uit België die een fotografie cursus volgen. En zo gebeurt er van alles in de overvolle zaal.

Plenaire deel

In het plenaire deel begint de dagvoorzitter en één van de reizigers, Michiel Lochtenberg, met een bedankje richting de organisaties die de reis mede mogelijk hebben gemaakt. Bij deze nogmaals veel dank aan de Care Factory, Je Eigen Stek, LSR, Stichting Eropaf, De Omslag, HVO-Querido, De Vrijwilligersacademie en natuurlijk de Hogeschool van Amsterdam! Vervolgens komen Dick Herweg (internationalisering domein Maatschappij en Recht, HvA) en Rokus Loopik (ondernemer en regulier Amerika-ganger) aan het woord om een beeld te geven van waarom internationale uitwisseling zo belangrijk is. En Joep Holten (mede-reizer) presenteert de Prezi waarin onze reis in vogelvlucht voorbij komt. Ter afsluiting van het plenaire deel reikte Michiel de publicatie - een Engelstalige bundeling van onze blog-berichten - uit aan de organisaties die ons hebben geholpen dit mogelijk te maken.

Vier workshops

Na de pauze verspreiden de aanwezigen zich over vier workshops: een over herstel en empowerment d.m.v. WRAP (Wellness Recovery Action Plan); een over consumer-run organisaties; een over sociaal ondernemen in Amerika; en een over internationale en interdisciplinaire samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk. Het waren vier workshops met zeer verschillende vormen en onderwerpen maar allemaal met hetzelfde uitgangspunt: wat kunnen we in Nederland leren van vormen die in Amerika zijn gevonden om mensen meer vanuit krachten, herstel en empowerment te benaderen?

Borrel

De geanimeerde gesprekken tijdens de borrel laten uiteindelijk zien dat het symposium veel mensen stof tot nadenken heeft gegeven en dat we hier zeker met elkaar over verder moeten blijven praten!

Wie niet aanwezig kon zijn of voor degene die nog eens rustig alle presentaties, video's en meer van dit symposium wil bekijken: klik hier

Publicatie

Driessen, E., J. Holten, M.A. Huber, M. Lochtenberg, R. Metze, P. Sedney (2013). Krachtwerk on Tour. 26 Practices of Recovery and Empowerment in the USA. Published by University of Applied Sciences Amsterdam/ Professorship for Outreach Work and Innovation.