Kenniscentrum Gezondheid - Achieve

Onderzoeken vitaliteit ouderen in HvA-onderzoekspitch?

Kandidaatstelling voor Research Awards, dé HvA-onderzoekspitch

6 okt 2017 09:20 | Faculteit Gezondheid

Revalidatie van ouderen met een heupfractuur. De ontwikkeling van een training (bewegen, voeding en digitale ondersteuning) voor ouderen. Deze twee onderzoeken vanuit het HvA-speerpunt Urban Vitality zijn door naar de nominatieronde van dé onderzoekspitch van de HvA: de Research Awards.

Podium voor onderzoek

Half oktober zijn de finalisten van de Research Awards bekend. Door deelname aan het evenement krijgen onderzoekers een podium voor hun onderzoek. Ook maken ze kans op bijvoorbeeld een korte onderzoeksfilm, nieuwsberichten, een presentatie- en mediatraining en verschillende prijzen.

Coaching en sensortechnologie voor meer zelfvertrouwen

Margriet Pol onderzoeker

Margriet Pol

Met de SO-HIP-studie onderzoekt ergotherapeut Margriet Pol of coaching van een ergotherapeut en het gebruik van sensortechnologie het zelfvertrouwen van ouderen met een heupfractuur vergroten. Jaarlijks lopen circa 15.000 ouderen in Nederland een heupfractuur op. 20 tot 90% van deze ouderen heeft twaalf maanden na een heupfractuur te maken met blijvende beperkingen en verlies van zelfstandigheid. De helft van de mensen met een heupfractuur is bezorgd om te vallen: valangst. Er is een interventie ontwikkeld waarbij de ergotherapeut de oudere coacht. Ook meten sensoren in het huis van de revalidant hoe vaak hij beweegt en hoe dat beweegpatroon eruit ziet.

Bevorderen vitaliteit ouderen

Jantine vd Helder

Jantine van den Helder

Het doel van het onderzoek van bewegingswetenschapper Jantine van den Helder is een training voor ouderen te ontwikkelen, waarbij meer bewegen wordt gecombineerd met eiwitrijke voeding en digitale ondersteuning. Nederland vergrijst en de komende jaren neemt het aantal 55-plussers flink toe. Een van de meest voorkomende klachten bij ouderen is dat ze moeite hebben met gewone dagelijkse handelingen. VITAMINE beoogt het bevorderen van vitaliteit en gezondheid van een zo groot en breed mogelijke groep ouderen. Zodat ouderen zo lang mogelijk in goede gezondheid thuis kunnen wonen en zelfstandig kunnen functioneren.

De HvA zet zich met Urban Vitality, één van de vier HvA-speerpunten, in voor de gezondheid en het welzijn van stadsbewoners. De onderzoeken van Margriet Pol en Jantine van den Helder zijn verbonden aan dit speerpunt. SO-HIP is een studie van het kenniscentrum ACHIEVE, het lectoraat Digital Life Centre en het Academisch Medisch Centrum. VITAMINE is een onderzoek waaraan de kenniscentra van de Faculteiten Gezondheid; Bewegen, Sport en Voeding en Digitale Media en Creatieve Industrie meedoen.