Urban Technology

Zero-emissie-servicelogistiek: ben jij er klaar voor?

Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan de HvA: 'zorg maar dat je er klaar voor bent!'

12 mrt 2021 12:36 | Urban Technology

Servicemonteurs installeren en repareren laadpalen en zonnepanelen voor duurzame energie, maar rijden zelf nog in een dieselbus rond. Wat is er nodig voor uitstootvrij vervoer van servicemonteurs? Tijdens de Week van duurzame servicelogistiek van 15 t/m 19 maart besteedt Centre of Expertise Urban Technology aandacht aan het onderzoek Gas op elektrisch, dat nu is afgerond. Van eindpublicatie tot webinar en verdiepende artikelen, de hele week staat in teken van uitstootvrij vervoer voor de servicelogistiek. Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan de HvA, warmt je alvast op voor komende week!

'Zonder transport staat alles stil… maar, zonder onderhoud helemaal. Wie is er niet blij als de monteur bij een storing snel voor de deur staat en direct alles fixt. De verwarming, lift, beademingsapparatuur, heftruck of defecte tap. De klant is tevreden als de installatie het goed blijft doen met preventief onderhoud, tijdige modificaties en software-updates.

De monteur kan het werk alleen doen als hij of zij de juiste gereedschappen en onderdelen bij zich heeft in de bestelbus.

Straks moet die vertrouwde bestelbus uitstootvrij worden in 30 tot 40 gemeenten. Gemeenten eisen het en klanten verwachten het. Dat raakt 100.000 bestelauto’s en meer dan 10.000 kleine en grote servicebedrijven. Hoe weet je dan nog zeker dat je op tijd bij de klant komt? Kan je nog wel genoeg spullen meenemen? Waar moet je laden?

Samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, TechniekNL, servicebedrijven en aanbieders van mobiliteitsdiensten gingen we aan de slag in het project Gas op elektrisch. Het een-op-een vervangen van een dieselbus door een elektrische bestelbus was niet het goede antwoord. Dankzij de praktijkdata die servicebedrijven bereid waren te delen konden we met onderzoekspartners werken aan echte oplossingen met een mix van voertuigen, nieuwe logistieke concepten en reisgedrag. Het was een leerzaam, en soms weerbarstig, traject.

Het rapport presenteren we op 17 maart; veel waardevolle lessen over de gevolgen van zero-emissievervoer voor de bedrijfsvoering van servicebedrijven en hun monteurs. We zijn nog lang niet klaar; er zijn nog veel vragen. De voertuigleveranciers moeten zorgen voor voldoende voertuigen. De laadinfrastructuur is nog niet klaar. De nationale en lokale overheden moeten duidelijkheid geven over de regels. En, de monteurs zullen er aan moeten wennen. Wat een geweldig leuke klus!'

De Week van duurzame servicelogistiek bij Urban Technology

Tijdens de Week van duurzame servicelogistiek van 15 t/m 19 maart kom je meer te weten over het tweejarig onderzoek Gas op elektrisch van Centre of Expertise Urban Technology. Van eindpublicatie tot webinar en verdiepende artikelen, de hele week staat in teken van uitstootvrij vervoer voor de servicelogistiek.