HvA-lectoraat FR&T ontwerpt digitaal productpaspoort voor eerlijke kleding

Is dit kledingstuk echt zo duurzaam geproduceerd als de fabrikant claimt? En van welk materiaal is mijn shirt eigenlijk gemaakt? Op deze en andere vragen moet het Digitale Productpaspoort antwoord gaan geven.
Het lectoraat Fashion Research & Technology (FR&T) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) doet er onderzoek naar met subsidie van Regieorgaan SIA en Topsector ICT in het project The Molecular Digital Physical Product Passport, kortweg M-DPP genoemd.
Lector Troy Nachtigall: “Binnenkort weet je precies van welke materialen jouw kledingstuk is gemaakt en wie eraan hebben gewerkt; net als bij de aftiteling van een film, maar dan voor je shirt.”
Het M‑DPP‑project richt zich specifiek op het verifiëren van duurzaamheid, de naleving van duurzaamheidsrichtlijnen en materiaalsamenstelling van textielproducten gedurende hun levenscyclus, inclusief intensief gebruik, wassen, reparatie en recycling. Het maakt hierbij gebruik van een moleculaire vingerafdruk die het mogelijk maakt om producten te volgen. Troy Nachtigall: “Een nieuwe realiteit dient zich aan: binnenkort weet je precies van welke materialen jouw kledingstuk is gemaakt en wie eraan hebben gewerkt; net als bij de aftiteling van een film, maar dan voor je shirt. Binnen M-DPP ontwerpen we een ICT-systeem op basis van moleculaire markers. Zo maken we het hele proces eenvoudiger voor de drager, maker, marketeer, toezichthouder en recycler. En dat sluit goed aan bij de Europese Ecodesign-regels voor duurzame producten.” Transparantie over de herkomst, productie en samenstelling van producten, helpt niet alleen bij het naleven van duurzaamheidsrichtlijnen, maar maakt het bovendien makkelijker om producten te recyclen. Hiermee is het productpaspoort een cruciale schakel in de omschakeling naar een circulaire economie.

Samenwerking
Het M-DPP-onderzoek maakt deel uit van zeven gehonoreerde projecten binnen de programmering Digitale Productpaspoorten, waarbij in totaal 2,7 miljoen euro wordt geïnvesteerd in praktijkgericht onderzoek rond circulaire ketens in textiel, elektronica, bouw en batterijen. Binnen het tweejarige onderzoek werkt het lectoraat FR&T samen met het lectoraat Responsible IT van de HvA, de HAN en praktijkpartners uit de mode- en textielindustrie. Ook studenten van de HvA zullen een bijdrage aan het project leveren, bijvoorbeeld op het gebied van dataverzameling.
DPP4CD
Het lectoraat FR&T is eveneens betrokken bij een van de andere projecten binnen de programmering Digitale Productpaspoorten, namelijk bij het project DPP4CD: Digital Product Passport(s) for Circular Denim: From Pilot to Practice. Dit project, met Hogeschool Saxion als penvoerder, heeft als doel het toepassen van schaalbare digitale productpaspoorten in de circulaire denimindustrie, en demonstreert het gebruik ervan in de toeleveringsketens. “In DPP4CD ontwikkelen we een online systeem dat exact bijhoudt hoe jeans worden gemaakt. Zo weten we bij reparatie en recycling precies wat we in handen hebben”, aldus Troy Nachtigall. Beide projecten leveren zo een belangrijke bijdrage aan de circulaire ambities van de mode-industrie én aan een duurzamer Europa.