Urban Technology

Hoeveel bomen zijn nodig om de stad te verkoelen?

Onderzoek van de HvA levert nieuwe richtlijnen op om steden hittebestendig te maken

27 mei 2020 14:18 | Urban Technology

De schaduw van bomen kan de gevoelstemperatuur met wel 20 graden verlagen. Maar hoeveel bomen zijn er nodig om een straat hittebestendig te maken? Het is een vraag waar stedelijk ontwerpers mee worstelen nu de zomers steeds heter worden. De richtlijnen die het onderzoek Hittebestendige stad van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) opleverde, vertalen de vage doelstelling ‘een stad hittebestendig maken’ in een concrete aanpak.

De eerste twee richtlijnen die voortkomen uit het onderzoek hebben tot doel lokaal voldoende koele plekken te creëren. Deze richtlijnen zijn:

1. De afstand tot koelte vanaf elke woning is maximaal 300 m verwijderd van een aangename, koele verblijfsplek in de buitenruimte. Zo houden we de stad leefbaar tijdens hitte, ook voor ouderen.

2. Met schaduw op loopgebieden is er op het heetst van de dag voldoende schaduw (minimaal 40%) op belangrijke looproutes, zodat essentiële functies in de stad voor iedereen bereikbaar blijven en in buurten voldoende schaduw (minimaal 30%), zodat de buurten aantrekkelijk blijven.

De derde richtlijn heeft tot doel stadsbreed de luchttemperatuur te verlagen.

1. Het percentage groen binnen een buurt is afhankelijk van het wijktype. We hebben per wijktype een ondergrens en een streefwaarde aangegeven op basis van de situatie in de praktijk.

De nieuwe richtlijnen geven de mogelijkheid concrete, haalbare en toetsbare doelstellingen op te stellen voor de inrichting van de stad, tegelijkertijd bieden ze ontwerpers de vrijheid. Lees meer over de richtlijnen, maatregelen en de hitteopgave, in ons rapport De hittebestendige stad: Een koele kijk op de inrichting van de buitenruimte.

Week van De Hittebestendige Stad - 25 t/m 29 mei

Tijdens de Week van De Hittebestendige Stad van 25 t/m 29 mei kom je meer te weten over het tweejarig onderzoek De Hittebestendige Stad. Vanwege de huidige coronamaatregelen kan het geplande symposium op 10 juni niet doorgaan. Ter vervanging van het symposium vindt er een webinar plaats op vrijdag 29 mei. In aanloop naar het webinar wordt er gedurende een week aandacht besteed aan dit onderzoeksproject.

Nieuws: Alle Hitteweek-artikelen

Eindpublicatie: De Hittebestendige Stad - Een koele kijk op de buitenruimte

Lectoraat: Water in en om de stad