Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

#Futures Implied: de toekomsten van stad en technologie

Tijdens Media Architecture Biennale in Amsterdam worden technologieën, media en architectuur verbonden

20 mei 2020 14:54 | Urban Technology

Digitale platformen als Airbnb en Google verdiepen zich in stedenbouw en designers willen met technologieën steden ‘slim’ maken. We kunnen er niet meer omheen: technologie beïnvloedt het stadsleven. Maar hoe kunnen we diezelfde technologieën inzetten om in te spelen op de behoeften van inwoners en hun omgeving? Tijdens de internationale Media Architecture Biennale (MAB20) in het voorjaar van 2021 worden onder de titel #Futures Implied de toekomsten van stad en technologie verkend. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is samen met de Universiteit van Utrecht hoofdorganisator.

Tijdens MAB20, vanwege covid-19 uitgesteld van november 2020 naar 28 juni t/m 2 juli 2021, worden professionals, onderzoekers, opdrachtgevers, beleidsmakers en studenten uitgenodigd in Amsterdam en Utrecht. Van mobiliteit, gezondheid en welzijn tot duurzaamheid en sociale inclusie, samen pakken zij de grootstedelijke vraagstukken aan door het inzetten van technologie, digitale media en architectuur. Alles onder de noemer: media-architectuur. Hoe kan media-architectuur steden en burgers helpen om in te spelen op onzekere toekomsten?

Opkomst van media-architectuur

Media-architectuur is een opkomend ontwerpdomein op het snijvlak van de gebouwde omgeving (architectuur, stedenbouw en urban management), media, technologie en kunst in de openbare ruimte. ‘Tot nog toe lag de nadruk bij media-architectuur vooral op de esthetiek: de verschijningsvormen en ervaring van gebruikers’, vertelt Frank Suurenbroek, lector Bouwtransformatie bij de HvA. ‘Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een interdisciplinair vakgebied dat werkt aan interactieve toepassingen voor de stad, waarin publieke waarden zoals inclusiviteit en duurzaamheid centraal staan.’ Denk hierbij aan lichtinstallaties, interactieve kunstinstallaties, (buurt)apps die burgers betrekken bij de (her)ontwikkeling van een plein en smart city-toepassingen die ons bij laten dragen aan een circulaire economie.

Onderwijs, onderzoek en professionals verbinden

Door middel van meetups, lezingen, symposia, workshops en een conferentie worden de opkomende technologieën zowel bekritiseerd als (her)ontdekt tijdens MAB20. Het onderwijs en de studenten hebben daarbij een grote invulling in het programma. Zo worden studenten gestimuleerd tijdens het event deel te nemen aan verschillende workshops georganiseerd door internationale experts. ‘Daarnaast is een van de centrale onderdelen van de MAB20 een studentententoonstelling’, vertelt Suurenbroek. ‘Opleidingen of onderdelen daarbinnen (bijvoorbeeld een minor of afstudeeratelier) krijgen een plek om studentenwerk tentoon te stellen.’

Ideeën over #Futures Implied?

Heb jij slimme ideeën over de belangrijke rol van digitale media in de manier waarop we steden gebruiken, ervaren en vormgeven? En wil je helpen de stad van de toekomst te ontwerpen in interdisciplinaire teams? Bekijk het volledige programma, van meet-ups tot symposia, en doe mee met een van de open calls. Of kom gewoon langs bij MAB20 in het voorjaar van 2021!

Houd mab20.mediaarchitecture.org, Facebook, Instagram en Twitter in de gaten voor de laatste updates.