Urban Technology

De toekomst van logistiek in Nederlandse mainports

Dick van Damme, lector Mainport Logistiek bij de HvA, deelt zijn toekomstvisie in podcast BNR Techniektour

30 apr 2020 12:42 | Urban Technology

De coronacrisis maakt de grenzen van globalisering tastbaar voor de Nederlandse mainports. Hoe ziet de toekomst van logistiek in havens en luchthavens eruit? De visie van Dick van Damme, lector Mainport Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), in podcast Techniektour van BNR.

“Verduurzaming van de havens en de luchthavens is de grootste uitdaging voor de toekomst”, pleit Van Damme. “De haven van Rotterdam zet al volop in op de circulaire- en energietransitie. Zij maakt inmiddels keuzes welke partijen actief mogen zijn in de haven en welke niet. Met een voorkeur voor duurzame bedrijven.”

Crisistijden bieden kansen voor verduurzaming

De crisis opent deuren om verduurzaming te versnellen. “We worden nu geconfronteerd met het feit dat globalisering zijn grenzen en risico’s kent”, zegt Van Damme. “Dit soort crises gaat vaker gebeuren, wat effect heeft op internationale goederenstromen. We gaan meer regionaal en lokaal produceren, waardoor je kortere ketens krijgt. Alleen heeft Nederland niet voldoende gronden om de hele bevolking mee te voeden. Dus deels zal het altijd internationaal blijven”, verklaart Van Damme.

Slimmer maken van goederenstromen

Op het moment is Van Damme samen met studenten bezig aan een luchtvrachtprogramma, om het luchtvrachtproces van bloemen te optimaliseren. Daarbij zijn verschillende elementen essentieel, vertelt Van Damme: “De temperatuur is belangrijk om de bloemen langer houdbaar te houden. In een internationale keten, wanneer bloemen bijvoorbeeld uit Kenia moeten komen, is het lastig om die temperatuur binnen bepaalde variaties te houden. Daar helpen wij bij. Het liefst zou je een sensor willen vastplakken aan ieder bosje of kratje bloemen, maar dat is te duur en ingewikkeld. Dus dat moet slimmer.”

De rol van data

De rol van data zal blijven groeien; zoals in het ontwikkelen van slimme en efficiënte routes voor leveranciers. Denk daarbij aan slimme stoplichten om files te voorkomen en houdbare producten, zoals bloemen, snel te vervoeren. Essentieel is daarbij wel het uitwisselen van gegevens tussen logistieke sectoren. Van Damme werkt samen met bedrijven en studenten aan het samenbrengen van deze sectoren, om alle schakels in het netwerk aan elkaar te knopen. “Alleen dan voorkom je in files te staan wanneer je bijvoorbeeld bloemen zo snel mogelijk naar een veiling moet brengen.”

De Techniektour podcast van BNR

Benieuwd naar het hele verhaal van Van Damme? Luister de podcast terug . In de podcast leer je ook meer over het functioneren van het slimme distributiecentrum van Picnic. Daarnaast komt Freddy van Peer van Hoppenbrouwers aan het woord, over de techniek achter distributie die zij hebben geïnstalleerd in de grootste centra van Nederland.

Meer over Mainport Logistiek

Lectoraat Mainport Logistiek