Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Van afvalhout naar designmeubel met digitale productieprocessen

HvA ontwikkelt geavanceerde 3D ontwerp- en productieprocessen in Robotlab

5 feb 2020 09:30 | Urban Technology

Afvalhout is een complexe reststroom. Toch ziet de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kansen om hier in haar Robotlab hoogwaardige producten van te maken. Samen met projectpartners Heineken Interior Design, Amsterdamse Fijnhout en Nijboer Interieur ontwikkelt zij in het project CIRCL-WOOD een data-gedreven ontwerpproces dat rekening houdt met de specifieke kenmerken van het materiaal, zoals kleur en vorm. Dat levert bijzondere ontwerpen en hoogwaardige designproducten op.

Afvalhout bestaat uit stukken hout die bijvoorbeeld overblijven in een zagerij of bij de sloop van een woning. Het gaat om een grote reststroom, want alleen het grof huisvuil in Amsterdam bestaat al voor zo’n 40% uit hout. Meestal wordt het verbrand omdat de verwerking ervan te complex is. Niet alleen de kenmerken, zoals kleur, vorm en houtsoort, lopen uiteen, het is vaak ook vervuild met spijkers en andere hulpmiddelen. Zonde, want door dit hout te hergebruiken, worden minder nieuwe materialen gebruikt.

Geavanceerde ontwerp- en productieprocessen

Experts van het HvA Robotlab onderzoeken samen met de projectpartners hoe je dit hout kan verwerken met de inzet van digitale ontwerp- en productieprocessen. Met de kenmerken van de reststroom, zoals kleur, vorm, nerfrichting en houtsoort als uitgangspunt kan de ontwerper zijn creatieve wensen invoeren. Dat leidt tot unieke materiaaleffecten, zoals kleurpatronen, afhankelijk van het beschikbare materiaal. Er kunnen dus ontwerpen uit voortkomen die zo complex zijn dat het niet haalbaar is om ze met de hand te maken (qua tijd of kosten).

Het onderzoek van CIRCL-WOOD vindt plaats in het Robotlab van de HvA. Robots inventariseren en sorteren het hout, maar kunnen het ook bewerken, bijvoorbeeld door te frezen.

Waardevolle reststroom

Deze ontwikkeling toont aan dat afvalhout een waardevolle reststroom kan worden, maar ook dat het veel kansen biedt op esthetisch vlak en voor efficiënt materiaalgebruik. Om dat te visualiseren zullen de experts drie versies van de HvA-ligstoel voorstellen die zij in een eerder project maakte, elk gemaakt uit dezelfde resthoutvoorraad maar met een unieke materiaal lay-out en kleurpatronen. Als proof-of-concept sluiten zij het project af met een nieuwe stoel.

Grootschalig en geautomatiseerd

Op dit moment richt het team zich vooral op interieurelementen voor de Johan Cruijff ArenA. In de nabije toekomst start zij een nieuw project waarin de digitale productieprocessen verder geautomatiseerd worden om bijvoorbeeld nieuwe producten of onderdelen van gebouwen te maken van hout dat vrij komt bij renovatie. Ook kijken ze naar de mogelijkheden voor lokale digitale productie, ofwel het afvalhout ter plekke verwerken tot een nieuw product. Daarmee krijgt niet alleen de reststroom een nieuwe functie, het scheelt ook veel transportbewegingen.