Urban Governance and Social Innovation

"Re-Energizing the City" workshop

14 nov 2019 00:00 | Urban Governance

Op 3 oktober vond de internationale workshop en stadsexpeditie “Re-Energizing the City! A comparative analysis of urban commons initiatives”. De workshop was georganiseerd vanuit het RAAK-PRO project Toekomstbestendig Evenwicht, als ‘side-event’ van de Urban Management Werkconferentie over Participatiemoeheid.

Een 20-tal diverse deelnemers (onderzoekers, ondernemers, ambtenaren) was aanwezig, waaronder projectpartners Centrum XL, de Gemeente Amsterdam (EZ & OIS),  Hotelschool The Hague. Een drietal internationale experts, op verschillende manieren betrokken met urban commoning initiatieven, deelde hun ervaringen en tips. Dit waren Barbara Janssens over De Broederij in Gent; Nina Suriñach Carandell over de Hospitalet wijk in Barcelona; en Juliana do Amaral Costa Lima over woonproject ‘My House, My Life’ in São Paolo.

Na de lunch hebben we gedurende een stadsexpeditie rond de Hoogstraaten, geleid door creatief ondernemer Elena Simons van The Untourist Movement, kennisgemaakt met met creatieve commoning initiatieven zoals o.a. Brouwerij de Prael, de Upcycle Store, de plannen voor het museumkwartier.

De expeditie eindigde bij partner NV Zeedijk waar we een inventarisatie hebben gemaakt van de verschillende perspectieven als input voor onze volgende case studie. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar leverde wel nuttige inzichten op!

Maandelijks organiseert het Toekomstbestendig Evenwicht projectteam meetups, onder de noemer “Grip of Consumptieruimten”, waarbij we kennis delen over verschillende onderwerpen gerelateerd aan het project met partners en externe gasten.