Hogeschool van Amsterdam

Urban Governance and Social Innovation

Participatieprofessionals zijn ‘echte mensen’.

Eindcongres Raak-publiek onderzoek

31 mei 2018 12:46 | Urban Governance

Twee jaar lang verrichte een onderzoeksteam van de lectoraten Management van Cultuurverandering en Culturele en Sociale Dynamiek actieonderzoek bij vier bewonersverbanden in Amsterdam. Tegelijkertijd werden ook de professionals die deze bewonersverbanden begeleiden onder de loep genomen. De betrokken partijen beleefden het onderzoek als een proces van ‘pionieren en permanent leren.’ Op 24 mei vond het afsluitende congres in Amsterdam plaats. Een terugblik.

Onder begeleiding van theatermaakster Hanna Timmers presenteerden de onderzoekers hun bevindingen in theatrale vorm. Met de nodige zelfspot plaatsten de onderzoekers vraagtekens bij hun eigen wetenschappelijke jargon. Werkwijze en bevindingen werden in mini-monologen toegelicht. Onderzoeker Erik Essen: “Mensen denken misschien dat je als onderzoeker een fly on the wall bent. Bij actieonderzoek werkt dat anders. We luisteren niet alleen, maar we zeggen ook dingen. We hebben dingen gevraagd, maar ook onze mening gegeven. Zo hadden we invloed op wat we onderzochten en raakten we ook echt betrokken.”

Via korte, rake beschrijvingen werden de vier onderzochte bewonersverbanden aan het publiek geïntroduceerd. Dat leverde komische scenes op. Onderzoeker Krispijn Faddegon: “Een man laadt in het Koffiehuis Haarlemmerstraat zijn scootmobiel op. Hij vertelt dat het ooit begonnen is met het opladen van zijn mobiele telefoon en sindsdien is teruggekeerd met steeds grotere apparaten. Tussen twee sigaretten hijsen door vertelt de man dat hij op de wachtlijst staat voor een longtransplantatie." Volgens onderzoeker Mike de Kreek zijn de personen die bewonersverbanden begleiden vooral ‘echte mensen’ met het vermogen ‘liefdevol kritisch’ te zijn.

In de middag konden bezoekers van het congres deelnemen aan vier verschillende workshops in BOOST waar aansluitend een paneldiscussie onder leiding van Sandra Bos plaatsvond. Meer weten? Download het boek ' Wat doet de participatieprofessional?'

Het RAAK- Publiek onderzoek naar de ontwikkeling van bewonersverbanden en vernieuwd handelingsrepetoire van participatieprofessionals vond plaats in het kader van het speerpunt Urban Management van de HvA in samenwerking met de UvA Centre for Public Mediation Studies, !Woon en de Volksbond met medewerking van o.a. Lucas Community, Buurbizz, Pek-O-Bello en Koffiehuis Haarlemmerstraat.