Terugblik op het onderzoeksjaar van Urban Technology

Ontdek hier de spraakmakende resultaten van onderzoeksjaar 2019/2020.

16 jul 2020 00:00 | Urban Technology

Van een afgerond promotieonderzoek over het laadgedrag van elektrische rijders tot een adviesrapport over het hittebestendig maken van de stad. In het school- en onderzoeksjaar 2019/2020 realiseerde onderzoeksprogramma Urban Technology (HvA) diverse oplossingen voor duurzame, leefbare en economisch sterke steden van de toekomst. Terwijl studenten en onderzoekers genieten van een welverdiende vakantie, blikken wij bij Urban Technology terug op een onderzoeksjaar met spraakmakende resultaten.

Hoe maak je de stad hittebestendig?

Het wordt alsmaar heter en we hebben te maken met meer droogte. Dat maakt het leven in de stad steeds vaker onaangenaam en heeft gevolgen voor vele aspecten van ons leven. De HvA schreef samen met partners een adviesrapport, Een koele kijk op de inrichting van de buitenruimte, over het hittebestendig maken van straten of wijken.

Onderzoek naar laadgedrag en efficiëntie laadpunten

Onderzoeker Rick Wolbertus promoveerde eerder dit jaar op een onderzoek dat voor het eerst systematisch en empirisch het laadgedrag van elektrische rijders in Nederland in kaart bracht. Hij toont aan dat Nederland met veel minder laadpalen toe kan dan is afgesproken in het klimaatakkoord (maar liefst 1,7 miljoen laadpunten). Om gemeenten te helpen de efficiëntie per laadpaal te vergroten, heeft Wolbertus een simulatiemodel ontwikkeld.

Hoe etensresten bijdragen aan een duurzame toekomst

Organisch afval zoals aspergeschillen of een restje aardappelpuree: in de grote steden van Nederland wordt het mondjesmaat gescheiden ingezameld. Het verdwijnt met de rest van ons afval in de afvalverbranding. Zonde, want slim verwerken van groente, fruit en etensresten kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Een nieuw ontwikkelde tool door onderzoekers van de HvA geeft hier meer inzicht in.

Slim laden en autobatterijen als energievoorziening voor de stad

Autobatterijen en laadpalen die de stad voorzien van duurzame energie door slimme laadtechnologieën? Het project SEEV4-City (Smart, Clean Energy and Electric Vehicles for the City) van de HvA laat zien dat dit kan. Tijdens closing webinars (kijk hier terug) presenteerde het team van SEEV-4-City met partners de eindresultaten van zes pilots in vier Europese landen. Waaronder het ‘ontladen’ van auto’s door elektriciteit terug te leveren aan de Johan Cruijff ArenA

Een tweede leven voor afgedankt textiel

Textielresten die niet meer te gebruiken zijn belanden nu vaak in isolatiematerialen, paardendekens of de verbrandingsoven. De HvA onderzocht of er een tweede leven mogelijk is voor ons textielafval. Het combineren van oud textiel met biobased plastics levert een materiaal op waarmee bijzondere interieurproducten te maken zijn. De eindpublicatie Recurf-Up maakt dit proces inzichtelijk.

Succesvolle aanpak duurzame bevoorrading HvA en UvA

Samen met hun leveranciers en logistieke dienstverleners hebben de HvA en de UvA de afgelopen vijf jaar gewerkt aan duurzame bevoorrading van hun panden. Het resultaat: een aanpak voor duurzame logistiek die opgeschaald kan worden naar andere grote steden. En met impact: minder voertuigkilometers, meer elektrisch vervoer en efficiëntere ontvangst van goederen.

Vangrails voor opwekken van zonne-energie

Vangrails op snelwegen inzetten om zonne-energie op te wekken? Met zo’n 7.500 kilometer vangrail is daar veel potentie voor in Nederland. De HvA deed samen met partners onderzoek naar veilige en duurzame opwekking van energie via flexibele zonnefolie op vangrails. De resultaten zijn veelbelovend!

Meer over Urban Technology

Onderzoeksprogramma Urban Technology onderzoekt, ontwerpt en realiseert oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Dat doet zij samen met partners uit de praktijk op de thema’s mobiliteit, de gebouwde stad, de circulaire stad en energie. Hiermee draagt het programma bij aan duurzame, leefbare en economisch sterke steden van de toekomst.