HvA-studenten winnen prijs in automatiseringstechniek

FEDA Young Professional Award naar studententeams van Engineering voor een grijper voor een robotarm

16 okt 2019 17:11 | Urban Technology

Drie studenten Mechatronica & Robotica van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben de FEDA Young Professional Award 2019 gewonnen. Team Rock Solid kreeg de onderscheiding voor zijn end-effector, een grijper waarmee een robotarm dingen kan oppakken en verplaatsen. Een ander HvA-team, The Egyptians, viel ook met een grijper in de prijzen. Zij eindigden als derde in de ontwerpwedstrijd van FEDA, de branchevereniging voor Aandrijf- en Automatiseringstechniek. HvA-docent Richard Lekkerkerker is ‘supertrots’ op zijn studenten.

De twee studententeams van de opleiding Engineering ontwierpen de grijper, ‘gripper’ in vaktaal,  vorig studiejaar voor het vak End-Effector. Dat was in opdracht van het HvA-lab Digital Production Research Group van HvA-hoofddocent Marta Malé-Alemany. FEDA was aanwezig bij de eindpresentatie en nomineerde de ontwerpen van Rock Solid en The Egyptians voor hun Young Professional Award. Beiden teams mochten begin oktober hun end-effector - bedoeld om natuursteen op te pakken en te verplaatsen - presenteren en toelichten op de Dutch Fluid Power and Transmission Conference.

HvA supertrots

‘Dat ze dit voor elkaar hebben gekregen! Ze hadden de studiepunten voor de opleiding al aan het eind van vorig studiejaar binnen, maar hebben daarna nog zoveel extra werk erin gestoken. Ze hebben speciaal voor de wedstrijd een vlog gemaakt, een video en een presentatie voor de dag zelf voorbereid. Terwijl ze ook gewoon bezig waren met het nieuwe studiejaar. Heel stoer!’ Aldus docent Lekkerkerker.

The Egyptians prijst hij ook om hun doorzettingsvermogen. Zij kregen hun prototype maar niet aan de praat en hadden het bijna opgegeven. Maar na wat aanmoedigingen van opdrachtgever Malé-Alemany, kregen ze het toch nog voor elkaar. En sleepten ze een FEDA-nominatie in de wacht en werden derde.

Samenwerking onderzoek, onderwijs en praktijk

Dat zijn studenten op 1 en 3 zijn geëindigd isvooral een mooi voorbeeld van samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en praktijk, vindt Lekkerkerker. ‘Wij krijgen zo direct vanuit het bedrijfsleven feedback op ons onderwijs. Maar zo’n dag is voor studenten natuurlijk ook een ideale plek om te netwerken. Technische bedrijven zijn op zoek naar stagiaires en ingenieurs, want er is krapte op de arbeidsmarkt.’

Het was dan ook een drukte van belang bij de stands van de studenten. Vooral de 3D-printer van team Rock Solid trok veel belangstelling. ‘Die hadden ze geleend om op de beurs live onderdelen te printen. Die techniek is bij ons standaard, maar voor deze branche nog niet zo bekend. Bedrijven waren daar heel erg in geïnteresseerd.’

Ontwerp met kostenplaatje en business case

Team Rock Solid, bestaande uit Marten Hylkema, Fons de Vries en Nick Vriend, kreeg van de FEDA vooral waardering voor het complete plaatje van hun ontwerp. Ze pasten diverse disciplines toe, zoals bedrijfskunde, pneumatiek, robotica, besturingstechniek en werktuigbouwkunde. ‘De modellen zijn goed doorgerekend en uitgewerkt. Het product is gaande het project steeds beproefd en aangepast. Het resultaat is een goed getest en werkend geheel, compleet met kostenplaatje en business case’, aldus de jury.

De end-effector van The Egyptians is het resultaat van creatief selecteren en zoeken van materialen en oplossingen, vond de jury. Het team, Shirley Hoogervorst en Musab Emirdogan, had pas laat in het ontwerpproces een prototype werkend gekregen, maar liet zich niet ontmoedigen. ‘Dat heeft geleid tot een 3D-geprint, eigen ontwerp van een vacuümgripper die een object omsluit, oppakt en verplaatst. Een hele prestatie.’

Stages, geld en referenties

Behalve de eer en diverse stage-aanbiedingen leverde de FEDA-dag de studenten nog meer extra’s op. Rock Solid ging naar huis met een geldprijs van 750 euro, The Egyptians met 250 euro. ‘En zo’n prijs staat natuurlijk heel mooi op je cv, het juryrapport is een mooie referentie’, aldus Lekkerkerker.

Het is de eerste keer dat een team van de HvA de Young Professional Award heeft gewonnen. Saxion Hogeschool, Haagse Hogeschool Delft en de HogeschoolUtrecht gingen de HvA voor. Het doel van de wedstrijd is het contact tussen hogescholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven (de FEDA-leden) te versterken.

Presentatie end-effector, een grijper voor een robotarm

FEDA

Lectoraat Circulair ontwerpen en ondernemen (met oa het Robot Lab)

Opleiding Engineering