Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Mens en Maatschappij

Wil jij leren over de samenleving en over het gedrag van mensen? Wil je mensen helpen hun leven weer op de rails te krijgen? Of ondersteunen bij sociaal juridische kwesties? Kijk dan eens naar de opleidingen op deze pagina.

Wat ga je doen in Mens en Maatschappij?

In het interessegebied Mens en Maatschappij leer je over verschillende culturen, manieren van denken en over geschiedenis. Het helpt je ook om mensen beter te begrijpen. Of je kunt leren hoe je actief kunt deelnemen aan de samenleving; de politiek beter begrijpen of betrokken zijn bij sociale vraagstukken. Onderaan deze pagina vind je de opleidingen in dit interessegebied.

Werken met mensen

Wil jij de samenleving een stukje beter maken? Mensen helpen om hun leven weer op orde te krijgen. Een gezin ondersteunen zodat de kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige actieve volwassenen. Kijk dan eens naar de opleiding Social Work. Of heb jij zelf het een en ander meegemaakt en wil je je ervaring inzetten om anderen te helpen? Misschien is de Associate degree-opleiding Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn dan iets voor jou. Als je maatschappelijke betrokken bent en mensen wilt helpen in sociaal-juridische situaties, neem dan een kijkje bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Werk je graag met mensen maar meer in zakelijke context, mogelijk is de opleiding HRM dan iets voor jou.

Psychologie

Vind jij het interessant waarom mensen zich gedragen zoals ze dat doen? Wil jij met mensen uitzoeken hoe ze hun denken en hun gedrag kunnen veranderen om beter te functioneren in de maatschappij? Kijk dan naar de opleiding Toegepaste Psychologie.

Lesgeven of opvoeden

Als je graag met kinderen en jongeren werkt en het ook leuk vindt om ze een vak te leren, dan zijn er heel veel mogelijkheden met lesgeven. Wat zou je willen doen voor de klas? Waar wil je les in geven? Vind je kinderen tot 12 jaar heel leuk? Kijk dan eens naar de PABO, de Universitaire PABO van Amsterdam (UPvA) of, als je ook van bewegen en sporten houdt, de PABO-ALO. Bij de PABO-ALO combineer je sporten, bewegen en lesgeven in de basisvakken. Heb je liever te maken met jongeren op het voortgezet onderwijs? Bekijk dan de lerarenopleidingen in de opleidingenlijst hieronder. Wil je graag met kinderen werken maar niet voor de klas staan? Dan is de opleiding Pedagogiek misschien wat voor jou. Daar leer je onder andere hoe je ouders kunt ondersteunen bij complexe situaties in de opvoeding van hun kinderen.

Maatschappelijke vraagstukken

Wil jij maatschappelijke vraagstukken in de grote stad oplossen? En heb je interesse in de werking van de overheid en maatschappelijke organisaties? Vind je het leuk om met veel verschillende mensen contact te onderhouden en samen te werken? Dan is de opleiding Bestuurskunde misschien wat voor jou.

 

Zo kies je een opleiding

Neem je een tussenjaar of ga je direct studeren na het behalen van je diploma? Bereid je studiekeuze in beide gevallen goed voor. Bekijk de video hieronder en proef de sfeer van studeren aan de HvA in Amsterdam.

Studeren aan de HvA. Proef de sfeer.
Alle opleidingen

Bekijk alle opleidingen. Je kunt filteren op bijvoorbeeld interessegebied. Vind je een opleiding die je interessant lijkt en heb je vragen? Neem contact op met de opleiding.  Bekijk alle opleidingen.

Meelopen

Als je twijfelt tussen enkele opleidingen of hogescholen, meld je dan aan voor meelopen. Je kunt meelopen in een groep of meelopen met een student. 

Keuzecoach

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of zit je helemaal vast in je keuzeproces? Meld je aan voor een gesprek met een keuzecoach.

Inschrijven

Je kunt nog een inschrijfverzoek indienen om te starten met je opleiding in september. Bekijk de voorwaarden en het stappenplan inschrijven. 

Opleidingen en cursussen Mens en Maatschappij.

 Hieronder vind je het overzicht van de opleidingen en cursussen die de HvA aanbiedt in de richting Mens en Maatschappij.