Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben je maatschappelijk betrokken en wil je mensen helpen bij het oplossen van hun sociaal-juridische problemen? Kies dan voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de HvA.

t/m 1 juli 2024
Schrijf je in
Studenten en docenten aan het woord

Dit ga je doen

Bij de opleiding SJD leer je hoe je werkt met wet- en regelgeving én hoe je op de juiste manier omgaat met cliënten. Je werkt aan thema’s zoals Werken, Wonen, Schulden en Veiligheid. De vakken Communicatie en Methodiek & Maatschappij bereiden je voor op de maatschappelijke kant van het beroep.

Annemiek neemt je mee naar haar studie Sociaal Juridische Dienstverlening
Jaar 1

Jaar 1 start met een inleidende module waarin je werkt aan communicatieve, methodische en juridische basiskennis en -vaardigheden. In de volgende modules staan de thema’s werken, bestuur en participatie centraal. Je werkt aan praktijkproblemen en krijgt bijvoorbeeld de juridische vakken die je nodig hebt om deze problemen te kunnen oplossen. Ook doe je onderzoek naar een maatschappelijk probleem. 

Jaar 2

Jaar 2 is een verdieping van jaar 1 met thema’s als conflictbeslechting en de sociale zekerheid. Je doet onderzoek naar een probleem uit de praktijk en gaat in het werkveld aan de slag. Daarna is er een keuzeprogramma en ontwikkel je je verder als SJD-professional. 

Jaar 3 en 4

In jaar 3 loop je stage in de beroepspraktijk bij een organisatie die jou aanspreekt en heb je terugkombijeenkomsten. In jaar 4 volg je een minor (keuzeprogramma) en werk je aan je afstudeeropdracht: een onderzoek bij een organisatie uit het SJD-werkveld.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij de opleiding SJD heb je minimaal 14 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 26 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 500 in het eerste studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Sociaal Juridische Dienstverlening aan de HvA?

  • Kleine klassen met voldoende aandacht en begeleiding voor iedere student.
  • Actuele thema’s en praktische opdrachten uit de sociaal-juridische praktijk vormen de kern van het onderwijs.
  • Amsterdam is als grote stad met veel verschillende mensen de ideale plek voor afwisselende praktijkopdrachten en stages.

Voor wie?

  • Je bent maatschappelijk betrokken.
  • Je hebt gevoel voor rechtvaardigheid.
  • Je kunt je goed uitdrukken, verbaal en schriftelijk.