Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Bestuurskunde

Iets voor jou?

Wil je helpen om de maatschappelijke vraagstukken van een grote stad op te lossen? Ben jij een echte netwerker, sociaal, taalvaardig en communicatief? En wil je precies weten hoe de structuur van de overheid en maatschappelijke organisaties in elkaar steekt? Dan is de opleiding Bestuurskunde iets voor jou.

Schrijf je in
Studenten en docenten Bestuurskunde aan het woord

Begin jij na de zomer met Bestuurskunde? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het op de Sterk van Startpagina

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Bestuurskunde leer je hoe je maatschappelijke vraagstukken aanpakt met een juridische, economische en sociologische blik. Je krijgt inzicht in de manier waarop beslissingen tot stand komen en hoe je daar invloed op uitoefent. Je maakt meteen kennis met de praktijk: je voert veel projecten uit bij opdrachtgevers in Amsterdam.

Een studiedag uit het leven van Bestuurskunde-student Megan
Jaar 1 en 2

In jaar 1 en 2 bouw je een brede basiskennis op met vakken zoals Management en Organisatie, Sociologie en Politicologie. Je besteedt veel aandacht aan het ontwikkelen van onderzoeks- en beroepsvaardigheden. In zowel jaar 1 als 2 werk je aan praktijkopdrachten van diverse organisaties in Amsterdam, zoals stadsdelen of fieldlabs.

Jaar 3

In jaar 3 kies je een minor waarmee jij je wilt profileren en je ambities realiseert. Ook ga je een half jaar op stage. De uitgelezen kans om je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen.

Jaar 4

In jaar 4 studeer je af door het zelfstandig onderzoeken van een bestuurlijk of maatschappelijk vraagstuk. Je kijkt naar oplossingen, geeft advies of ontwerpt beleid. Dit leg je vast in een schriftelijk werkstuk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot de opleiding Bestuurskunde toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij Bestuurskunde heb je 15 contacturen per week in het 1e studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 25 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met aanvullende kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 450 per studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Bestuurskunde aan de HvA?

  • Leer het vak in Amsterdam: een dynamische stad met unieke uitdagingen en een grote diversiteit aan betrokken partijen.
  • Praktijkgericht: de opleiding heeft veel contacten met het werkveld, zoals de gemeente, adviesbureaus en belangenorganisaties. Dankzij projectopdrachten kom je steeds in verschillende organisaties terecht en ervaar je zelf wat het werk van een bestuurskundige inhoudt.
  • Brede blik: je leert problemen oplossen vanuit een juridische, sociologische en economische invalshoek.
  • Focus op onderzoek: je ontwikkelt vaardigheden voor praktijkgericht onderzoek. Je vertaalt actuele kwesties naar een onderzoeksvraag, ontwikkelt een strategie en adviseert op basis van je onderzoek.

Voor wie?

  • Je hebt hart voor maatschappelijke vraagstukken.
  • Je werkt goed samen.
  • Je bent sociaal en communicatief sterk.